Romansseihin kului rutkasti rahaa

Rahoitus. Imatra edisti romanssimusiikkia sadoilla tuhansilla euroilla. Tapahtumien tukemisella on luotu suhteita venäläisiin.

Outi Salovaara

Imatran kaupunki käytti suomalais-venäläisiin romanssimusiikkihankkeisiin vuosina 2008—2014 lähes 650 000 euroa. Asia selviää Imatran kaupungin laskelmista.

Hankerahat tulivat veronmaksajilta: Imatran kaupungilta, EU-hankerahoista sekä hankekumppani Pietarin kaupungilta.

Rahamäärä on pieni verrattuna siihen, mitä Imatra tavoitteli. 2010 kaupunki teki 1,8 miljoonan ja seuraavana vuonna 1,5 miljoonan euron romanssimusiikin EU-hankehakemukset, jotka hylättiin.

Lopulta hankerahaa herui vuosille 2011—2014 reilut puoli miljoonaa euroa.

 

Tänä vuonna Imatra on rajoittanut romanssimusiikin tukemista. Kaupunki toivoo, että 2008 Imatralla perustettu muusikko Elena Putinan johtama Romanssimusiikin edistämisyhdistys hoitaisi konserttien järjestämisen kaupalliselta pohjalta ilman kaupungin tukea.

— Tälle ja ensi vuodelle ei ole enää erillistä määrärahaa romanssimusiikin yhteistyöhön. Tavoitteena on ollut saada tapahtuma kantamaan itse itsensä, sanoo kaupunginjohtaja Pertti Lintunen.

 

Imatran seudun kehitysyhtiön (Kehy) toimitusjohtaja Aki Keskinen kertoo, että romanssihankkeilla on luotu suhteita ja saatu mahdollisuuksia keskusteluun Pietarin päättäjien sekä Venäjän Suomessa olevien edustajien kanssa.

— Näillä on merkitystä, kun keskustellaan meille tärkeistä liikenne-, matkailu- ja muista asioista.

Romanssihankkeet ovat tarkoittaneet erilaisten konserttien järjestämisen ohella lukuisia virallisia korkean tahon vierailuja ja seminaareja Suomessa ja Venäjällä. Ruohonjuuritasolla on lähinnä järjestetty joitakin lasten musiikkileirejä.

 

Edistämisyhdistys on järjestänyt 2009—2015 noin 15 romanssimusiikin konserttia. Puolenkymmentä on ollut Imatralla ja loput muualla Suomessa tai Pietarissa.

— Ensi vuoden suunnitelmat ovat vielä työn alla, sanoo Putina.

Hän toivoo, että suomalaisia, venäläisiä ja muita kansoja yhdistävä kulttuuritapahtuma voisi jatkua.

Yhdistys saa avustusta opetusministeriöltä. Putinan mukaan ilman julkista tukea tapahtumaa on vaikea järjestää.

 

Imatra ei olisi käyttänyt romanssimusiikin edistämiseen satoja tuhansia euroja ilman Neuvostoliitosta Etelä-Karjalaan 1989 muuttanutta Putinaa, joka sai Leningradissa korkeatasoisen musiikkikoulutuksen ja loi sinne hyvät suhteet.

Putina opiskeli suomen kielen, opetti musiikkia, perusti Romantika-yhtyeen, alkoi järjestää romanssikonsertteja ja työskenteli kanttorina.

Aktiivisuus myös ärsytti: Imatralla seurakunta sai kritiikkiä siitä, että kirkossa oli suurina pyhinä Putinan järjestämiä romanssimusiikin konsertteja ja hänen romanssimusiikkilevyjensä myyntiä kirkon hengellisen sanoman välittämisen sijasta.

Putina oli Imatran kaupungin työntekijänä romanssimusiikin ja nuorisokulttuurin EU-hankkeiden suunnittelijana ja projektipäällikkönä 2008—2014. Samaan aikaan hän hoiti aktiivisesti oman yhdistyksensä romanssimusiikkihankkeita ja esiintyi järjestämissään konserteissa.

 

EU-hankkeiden loputtua Putinan palkan on tänä vuonna maksanut edistämisyhdistys. Muut yhdistyksen hallituksen jäsenet hoitavat muun muassa kirjanpidon talkoilla.

— Elena tekee valtavan suuren työn. Hallitus on pieni ja kokoontuu harvoin, joten käytännön toteutus jää Elenalle, perustelee yhdistyksen sihteeri Raili Mynttinen.

 

Noin 30 jäsenen edistämisyhdistys ei kerro, kuinka paljon se sai lippu-, sponsori- ja muita tuloja esimerkiksi 2014. Tulot olivat kuitenkin yli 100 000 euroa.

Yhdistystä sponsoroivat Imatran kaupungin ja Kehyn ohella muun muassa Kesko, Restel- ja Crowne Plaza -hotellit, Tallink ja Venäjä-liikemies Kai Paanasen SET-Group -yhtiö.

Yhdistys ei ole maksanut veroja. Yhdistyksen mukaan tuloja ei ole juuri jäänyt konserttien suurten järjestämiskulujen jälkeen, eikä verottaja ole katsonut verottamista aiheelliseksi.

— Tämä ei ole bisnesprojekti, vaan kulttuuriprojekti, sanoo Putina.

 

Kirjoittaja:
Outi Salovaara