Juoksumatto ja Portugalin lämpöä luvassa

Lappeenranta. Jalkavaivoista toipunut Alisa Vainio aloittaa taas juoksuharjoittelun. Ensi kesänä tähtäimessä on kova aika ratakympillä. Rion kisarajaan on matkaa runsaat 40 sekuntia.

Jarmo Hämäläinen

Vuodenvaihde tuo uusia tuulia kestävyysjuoksun suuriin lupauksiin kuuluvan 18-vuotiaan Alisa Vainion harjoitteluun. Lauhan syksyn aikana tossu on pitänyt lenkeillä, mutta talvikelit tuovat omat ongelmansa.

Parin viikon ajaksi juoksijalle on vuodenvaihteessa luvassa lämpimämpiä harjoituskelejä Portugalin leirillä ja kotiin on tulossa jouluviikolla juoksumatto.

— Kävin viime talvena jonkun kerran urheilutalon juoksumatolla, mutta en sen jälkeen kun Turkulaisen Sami lensi siltä matolta seinään, nuori juoksija kertoi Lappeenrannan Urheilu-Miesten joulukahveilla.

 

Viime elokuussa Porin Kalevan kisoissa naisten kympin loppukiristä ja kunniakierroksesta alkanut Alisa Vainion menestystarina sai syksyllä jatkoa huikeasta maratonista ja nuorten PM-maastojuoksumestaruudesta.

Mansikaksi kakun päälle soviteltiin jo maastojuoksun nuorten EM-kisaa Ranskan Hyeresissä, mutta kisa jäi väliin, kun iso hiertymä jalkapohjassa esti juoksemisen.

— Oli siinä vähän muutakin vaivaa, mutta jalka alkaa nyt olla kunnossa. Pyörällä olen harjoitellut ja varmaan pääsen jo kohta juoksemaankin, Vainio kertoi.

 

Maastojuoksun EM-kisoja Alisa Vainio seurasi hieman haikein mielin kotona televisoista. Vainion valmentaja Rami Virlander oli sen sijaan kisapaikalla Ranskassa.

— Ihan turha on jossitella, kuinka siinä olisi käynyt, jos Alisa olisi ollut mukana. Vain ne kilpailevat, jotka ovat viivalla, Urheiluliitossa kestävyysjuoksujen lajivalmentajana ja aluepäällikkönä vaikuttava Virlander korostaa.

Ensi kesänä Alisa Vainion tärkeimpiin kisoihin kuuluu Amsterdamin EM-kisojen 10 000 metrin juoksu. EM-kisoissa juostaan myös puolimaraton.

— Se ei kuulu suunnitelmiin, sillä puolimaratonilla on sama ikärajoitus kuin arvokisojen maratonilla, Virlander muistuttaa.

Alisa Vainio alitti viime syksynä Rion olympiakisojen maratonin kisarajan, mutta 18-vuotiaat eivät vielä saa osallistua maratonille.

Sen sijaan Rion elokuisten kisojen kympin aikaraja 32.15 ei näytä mahdottomalta tavoitteelta. Vainion ennätys on Kalevan kisoissa juostu 32.58,10.

— Voi olla, että haemme Alisalle alkukesällä hyviä kisoja ulkomailtakin. Katsotaan nyt tilannetta. Alisan tuloskehitys on ollut tänä vuonna nopeaa, mutta eihän se sellaisena voi koko ajan jatkua, valmentaja rauhoittelee.

Juoksija itse uskoo, että kympin ennätyksestä on paljonkin lohkaistavissa.

— Kalevan kisojen juoksusta jäi jossiteltavaa. Aloitin rauhallisesti, ja sitten alkoi selkiä tulla vastaan. Kun olisi ollut sellainen selkä, joka olisi pysynyt siinä edellä, olisi aikakin ollut varmaan parempi, Alisa Vainio sanoi ainoasta kilpailuissa juoksemastaan ratakympistä.

 

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen