Kahilanniemen kampus tuli kalliiksi

Lappeenranta. Kaupunki osti tilat ammattikorkeakoululta korkealla hinnalla. Toinen mokoma on mennyt korjauksiin.

Anne Kotiharju

Entinen Saimaan ammattikorkeakoulun kampus on osoittautunut Lappeenrannan kaupungille odotettua kalliimmaksi hankinnaksi. Valto Käkelän katu 3:n kiinteistön ostohinta vuonna 2010 oli 9,2 miljoonaa euroa. Sen lisäksi rakennuksiin on tehty noin 9 miljoonan euron korjaukset ja talotekniikkaa parannettu 1,1 miljoonalla. Korjaustyöt jatkuvat.

-Oston yhteydessä varauduttiin parin miljoonan euron korjauskustannuksiin. Rahaa on nyt kuitenkin mennyt selvästi enemmän, sanoo kaupunginsihteeri Juha Willberg.

Kaupunki osti ammattikorkeakoululta Kahilanniemen kampuksen lisäksi Pohjolankatu 23:n kiinteistön, johon peruskorjattiin Kimpisen koulun tiloja. Yhteinen kauppahinta oli noin 20 miljoonaa euroa. Kaupan ansiosta syntyi Skinnarilan kampus, eli ammattikorkeakoulu käytti rahat uusiin tiloihin yliopiston viereen.

Kahilanniemen kiinteistö siirtyi konserniohjauksella vuonna 2010 kaupunkiyhtiö Yritystilalle. Yritystilan toimitusjohtajan Timo Hämäläisen mukaan Pohjolankadun ja Kahilanniemen kiinteistöjen ostohinta saattoi olla todellista arvoa korkeampi.

-Ostohinta muodostui enemmänkin Skinnarilan uudisrakennuksen hinnasta kuin ostettujen rakennusten todellisesta arvosta.

Yritystila on vuokrannut Kahilanniemen tilat edelleen konserniohjauksella Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille (Eksote) sekä kaupungin ja julkisyhteisöjen omistamille yhtiöille kuten Työkunto ja Saimaan talous ja tieto (Saita). Kaupungin linjauksen mukaan kiinteistön hankintaa varten otetut lainanhoitokulut peritään täysimääräisesti vuokralaisilta. Vuokrat ovat muotoutuneet ostohinnan sekä tehtyjen korjausten pohjalta aika korkeiksi.

-Vuokrat eivät ole tässä markkinatilanteessa kovin kilpailukykyiset, muotoilee Hämäläinen.

Nyt Yritystila on menettämässä yhden vuokralaisen, Saitan. Kuntayhteisöille talouden ja tietotekniikan palveluita tuottava Saita toimii kiinteistön uusimmissa tiloissa, joiden piti olla jotakuinkin kunnossa.

Sisäilmaongelmat tulivat yllätyksenä, eivätkä tehdyt korjaukset ole parantaneet tilannetta riittävästi.

Suurimmat korjaukset jouduttiin tekemään Etelä-Karjalan Työkunnon vuokraamissa tiloissa. Työkunto ehti olla niissä noin vuoden, kun tuli lähtö parakkeihin. Vanhojen tilojen remontti tuli odotettua kalliimmaksi. Työkunto muutti tiloihin takaisin noin vuosi sitten.

-Siihen tehtiin raskas peruskorjaus. Purettiin betonirungolle. Peruskorjauksessa oli ongelmia. Töitä jouduttiin tekemään uudemman kerran, kun mattoja oli laitettu kosteiden pintojen päälle, selvittää Hämäläinen.

Hämäläinen myöntää, että jonkun mielestä tiloja voisi kuvata murheenkryyniksi.

-Mutta tämä hankinta ja vuokralaisten sijoittaminen näihin tiloihin liittyvät kokonaisuuteen, jolla saatiin muodostettua kaupungin toivoma yliopiston ja ammattikorkeakoulun kampus Skinnarilaan.

Yritystila osti vuonna 2010 ammattikorkeakoulun kiinteistön 9,16 miljoonalla eurolla.

Tiloihin on tehty vuosina 2011-2015 10,09 miljoonan euron korjaukset.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju