Maalaus Tikalla on vain luottotyöntekijöitä

Savitaipale. Yhtiön työn jälki perustuu koulutettujen paikallisten osaamiseen.

Anne Kokkonen

Onnistunut henkilöstöpolitiikka näkyy työn laadussa ja tuloksessa. Siksi savitaipalelaiselle Maalaus Tikalle on tärkeää pitää hyvää huolta työntekijöiden osaamisesta ja motivaatiosta.

— Kaikki meidän työntekijämme ovat luottotyöntekijöitä. Luottamuksen ylläpito on hyvin tärkeää, toimitusjohtaja Katri Parkkima sanoo.

Luottamuksesta kertoo myös Maalaus Tikan nimeäminen Rakennusliiton Kymen alueen tämänvuotiseksi yhteistyöyritykseksi. Valinnan perusteluissa mainitaan muun muassa yhteistoiminta tilaajien, pääurakoitsijoiden ja ammattiliiton kanssa.

— Yritys on hoitanut esimerkillisesti työsuhdevelvoitteensa ja työllistänyt tasaisesti seutukuntansa ihmisiä, Rakennusliiton Kymen alueen aluepäällikkö Kari Lapatto kertoo.

 

Rakennusala on kansainvälistynyt nopeasti, mutta Maalaus Tikan kaikki työntekijät puhuvat edelleen suomea. Paikallisen työvoiman käyttäminen on ollut tietoinen valinta.

Toinen läpi vuosikymmenten jatkunut periaate on työntekijöiden kouluttaminen. Maalausalan mestarintutkinnon suorittaneita on tällä hetkellä neljä, ja viidellä työntekijällä on alan ammattitutkinto.

— Olemme tehneet myös hyvää yhteistyötä oppilaitosten kanssa esimerkiksi olemalla mukana alan koulutuksen neuvottelukunnassa, yhtiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Tikka toteaa.

Yritys kävi aikoinaan kokeilemassa Helsingissä työskentelyä, mutta maalarit eivät innostuneet keikkatöistä. Työnantaja kuunteli työntekijöiden toiveita, ja toimeksiantoja alettiin etsiä kaakkoisesta Suomesta.

Kun työn reunaehdot ovat kunnossa, eivät työntekijätkään vilkuile aidan taakse vihreämmän ruohon toivossa. Henkilökunnan joukosta löytyy niitä, joiden työsuhteet ovat kestäneet jo pitkälti yli 20 vuotta.

 

Maalausalan naisvaltaistuminen näkyy yrityksen arjessa. Vuonna 2013 toimitusjohtajana aloittaneen Katri Parkkiman lisäksi yrityksen palveluksessa on neljä naismaalaria.

— Työpaikan henki on muuttunut, kun naisia on talossa. Naisia on asiakkaina yhä enemmän, ja olen huomannut, että yrityksemme naiset osaavat puhua heidän kanssaan samaa kieltä, Tikka arvioi.

Maalaus Tikka

Vuonna 1976 perustettu perheyritys.

Nykyisinä osakkaina Pekka ja Tommi Tikka sekä Katri Parkkima.

Osakkaiden lisäksi 13 työntekijää.

Liikevaihto 1—2 miljoonaa euroa vuodessa.

 

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen