Keskustassa korottamisen varaa

Lappeenranta. Esimerkiksi Weeran ja Cumuluksen korttelissa riittäisi rakentamista jatkossakin. Moni Lappeenrannan keskustan kortteli odottaa kehittämissysäystä.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan keskustassa riittää vielä tiivistämistä ja korottamista, ainakin kaavoittajan mielestä. Esimerkiksi Karjalankulman, Cumuluksen ja Weeran korttelista on laadittu yksi rutkasti lisärakentamista tuova tulevaisuuden visio.

-Ennustan, että Cumuluksen tontille tapahtuu viiden vuoden sisällä jotain, sanoo kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki.

Kaupunki kaavoittaa parhaillaan Kauppa- ja Oksasenkadun varressa Karjalankulmaa, jonka massoittelun tueksi tuo visio on tehty.

Tämänhetkinen keskustan työmaa löytyy City-korttelista. Evälahden ja Jatkeen työyhteenliittymä purkaa Matka- ja Koulutaloa uuden asuin-liikerakennuksen tieltä. P-City sekä Osuuspankin talo saa hahmonsa ja Koulukadun varteen on valmistunut liikeasuintalo.

-Cityllä on meneillään paljon, ja uskon, että kortteli valmistuu viiden vuoden sisällä. Ainoastaan Ecumen tontti Oleksin ja Koulukadun kulmassa jää odottamaan uusiutumista pidempään, uumoilee Jouhki.

Seuraavaksi kaavoitusosasto ottanee työn alle Pormestarinkorttelin. Viimeistään silloin, kun Osuuspankki muuttaa City-kortteliin, saa korttelin kehittäminen vauhtia.

Valta- ja Pormestarinkadun rajaamasta korttelista valmistui kymmenkunta vuotta sitten kehittämissuunnitelma. Vain Valta- ja Raatimiehenkadun kulman talon asemakaava toteutui.

-Tuo kehittämissuunnitelma on päivitettävä. Uutena elementtinä on Paasikivenpuiston alle rakennettava pysäköintilaitos. Se liittyy Virastotalon ja Pormestarin kortteleihin.

Vipinää on odotettavissa myös Kauppatorin ympäristökortteleissa. Lappeenrannan Energian korttelin entisen kytkinkentän paikalle kaavailtuja asuinliiketaloja, Pekkaa ja Pätkää, saatetaan ryhtyä rakentamaan nopeastikin.

Torin laidalle jo nousee uusi asuinliiketalo entisen Rakuuna-marketin paikalle. Naapurissa olevan Työväenyhdistyksen tontin kaavoittamisesta kaupunki vain odottaa virallista asemakaava-aloitetta.

Jouhki kertoo, että Valtakadulle asti ulottuvassa korttelissa on lisärakentamisen mahdollisuuksia kaikilla muilla tonteilla paitsi Kinnusen talon kulmassa.

Raatihuoneen korttelissakin kaavoitetaan Koulukatu 14:ää. Siinä on nyt Eksoten neuvolakeskus, joka muuttaa City-kortteliin. Rakennusliike Jatke kaavailee paikalle uudisrakennusta. Myös seurakuntayhtymä on toivonut voivansa uudistaa Raatihuoneen vieressä olevaa Koulukatu 10:tä.

-Ja kauppakeskus Armadan päältähän puuttuu paljon kerroksia, sanoo Jouhki.

Vuokralaispulasta kärsineen Kauppakeskus Oprin yhtenä ongelmana Jouhki pitää sitä, että keskus rakennettiin aikanaan ilman riittävää kaupallista selvitystä. Konsepti ei ole toiminut.

Keskusta kaavoitusohjelmassa

City-korttelin tontti 29 (Oleksin ja Koulukadun kulman tontti) Raatihuoneen kortteli, Koulukatu 14 (nykyinen neuvolakeskus) Kauppatorin ja ympäristökortteleiden kehittäminen, muun muassa Karjalankulma Pormestarinkortteli ja Paasikivenpuisto Entisen kaupunginteatterin tontti

Lähde: Lappeenrannan kaavoitusohjelma 2016?-?2017

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju