Seniorit ja koululaiset saman katon alle

Taipalsaari. Sairaalan käyttö väistötilana jatkuu Taipalsaarella. Päiväkoti muutti vastikään pois, vanhainkoti ja koulu muuttavat tiloihin ensi vuonna.

Piia Kaskinen

Vanhukset ehtivät tällä kertaa ensin.

Taipalsaaren vanhainkodin ja tuetun asumisen asukkaat muuttavat Taipalsaaren sairaalan tiloihin tammikuussa. Asukkaita on yhteensä 30.

— Heidän muuttopäivänsä on 11. tammikuuta. Tavarat muutetaan jo uudenvuoden pyhien jälkeen, kertoo Hanna Rönkkönen, kotihoidon palvelupäällikkö Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä.

Seniorit ja heidän hoivaajansa viettävät väistötiloissa reilun vuoden. Sitten he muuttavat Taipalsaaren vanhainkodin tilalle rakennettaviin palveluasuntoihin. Niiden on määrä valmistua keväällä 2017.

 

Osa Saimaanharjun yhtenäiskoulun oppilaista ja opettajista muuttaa sairaalan tiloihin helmi-maaliskuun vaihteessa. Heidän ja vanhusten tarvitsemat tilat ovat erillään toisistaan, samoin liikkumisreitit.

Sairaalahuoneita käydään sukimaan koululuokiksi heti tammikuussa, kertoo Taipalsaaren kunnanjohtaja Jari Willman. Muutokset ovat suhteellisen edullisia.

— Töiden karkea hinta-arvio on 50 000 — 80 000 euroa.

Osan tiloista saa käyttökuntoon kalustamalla. Puhdistetut ja käsitellyt pulpetit, muovituolit ja muun kovapintaisen kaluston voi tuoda suoraan Saimaanharjun yhtenäiskoululta. Pehmeäpintaista kalustoa uusiin tiloihin ei voi tuoda.

Joitakin tiloja yhdistetään isommiksi.

— Seiniä ei kaadeta, mutta pienten huoneiden väliseen seinään voidaan puhkaista sen kokoinen aukko, että opettaja ja lapset ovat ikään kuin samassa tilassa, Willman kuvaa.

 

Aikataulu on rivakka.

— Koulun osalta koko asia on vielä auki, sanoo Saimaanharjun yhtenäiskoulun rehtori Ilkka Leinonen.

Jos kaikki sairaalan tilat eivät valmistu ajoissa, kunta voi tarjota koulun käyttöön myös muuta väistötilaa. Sellaista voisi löytyä esimerkiksi Saimaanharjun päiväkodilta, nuorisotilalta tai kirjastolta, Willman kertoo.

Näillä näkymin koululaiset viipyvät sairaalan tiloissa pari kolme vuotta ennen uusien koulutilojen valmistumista. Ne on määrä rakentaa vuosina 2017 — 2018.

Koululaisten lähdettyä kunta aikoo tarjota tiloja yrityskäyttöön. Nyt vuokralaisina on kaksi hoivakotiyritystä.

 

Taipalsaaren kunta ostaa Taipalsaaren sairaala-alueen Lappeenrannan kaupungilta vajaalla 600 000 eurolla.

Alueen ostaminen on strateginen valinta, Willman sanoo.

— Keskeinen maa-alue keskeisellä paikalla, hyvien palvelujen ja liikenneyhteyksien äärellä kiinnostaa kuntaa myös asuntorakentamisen näkökulmasta. Aluetta päästään kehittämään kokonaisuutena parin kolmen vuoden päästä.

Kunta pääsee pohtimaan rakennuksen käyttökuluja tällä viikolla. Ne ovat ensi vuonna kuitenkin samaa tasoa kuin tiloista saatavat vuokratulot ja väistötilasäästöt, eli noin puoli miljoonaa euroa, Wilman kertoo.

Seuraavia isompia korjauksia on odotettavissa vuonna 2019.

Koulu evakkoon sisäilman takia

Saimaanharjun koulun vanhimmassa osassa on pahoja sisäilmaongelmia.

8. joulukuuta Taipalsaaren kunnanhallitus päätti ostaa Taipalsaaren sairaalan Lappeenrannan kaupungilta.

9. joulukuuta sisäilmatyöryhmä päätti, että koululaisten on siirryttävä sairaalaan väistötiloihin helmikuun loppuun mennessä.

Lähde: Etelä-Saimaan arkisto

 

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen