Kolme uutta tornia Kauppakadulle

Lappeenranta. Kauppakatu saa uuden ilmeen. VPK:n talo ja Palvelukeskussäätiön kiinteistö on tarkoitus korvata uusilla liike-asuintorneilla. VPK:n talo saatetaan purkaa jo vuoden kuluttua.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan Kauppakadusta muotoutuu entistä kaupunkimaisempi sisääntuloväylä keskustaan. Lappeenrannan vapaaehtoisen palokunnan (VPK) ja Lappeenrannan Palvelukeskussäätiön teettämissä suunnitelmissa nykyiset rakennukset korvataan korkeilla asuin– ja liiketaloilla. Matalat liiketilasiivet yhdistäisivät torneja.

Kauppakadun varren pistetalojen rivistö pitenisi kolmella uudella. VPK:n tontille rakennetaan kaksi pistetaloa ja Palvelukeskussäätiön tontille yksi.

Pistetalot ovat kerrostaloja, joissa on vain yksi porraskäytävä.

Koko projekti käynnistyi VPK:n tarpeista. Säätiö tuli mukaan prosessin edetessä. VPK:n tavoitteena on muuttaa uusiin tiloihin Ratakadulle jo vuoden 2017 alussa. Sen sijaan Palvelukeskussäätiöllä ei ole aikataulutettuja suunnitelmia nykyisen rakennuksen purkamisesta ja uuden rakentamisesta.

VPK:n hallituksen puheenjohtaja Tero Forsman kertoo VPK:n nykyisten tilojen Kauppakadun kiinteistön alakerrassa tulleen tiensä päähän.

-Kuten koko vuonna 1968 valmistunut rakennuskin. Kun selvisi, että remontti veisi yli miljoona euroa, ryhdyimme pohtimaan muita vaihtoehtoja.

Alkuun uusia tiloja VPK:lle kaavailtiin uudisrakennuksen alakertaan. Nyt Kauppakadun kiinteistön myynnillä aiotaan rahoittaa uusi paloasema Ratakadulle.

Arkkitehti Tuomo Sinkko Ark’Ideasta kertoo suunnitelmien käyneen kaupunkikuvatyöryhmässä. Kaupungin asemakaava-arkkitehti Maarit Pimiä selvittää, että kaavaluonnos tulee nähtäville ensi viikolla.

Sinkon mukaan kantavana ideana oli heti alkuun jatkaa pistetalojen riviä.

-Tästä kadusta tulisi käyntikortti kaupungille. Sisääntulo kaupunkiin aseman suunnasta kohenisi.

Sinkon mukaan alue sopii loistavasti asumiseen. Matalat liikerakennusosat toimivat myös melusuojana sisäpihalle päin.

Jos kaavamuutos etenee toivotusti, VPK kilpailuttaa kiinteistön myymisen heti alkukeväästä. Forsman toteaa, että hanke on iso VPK:lle. Yhdistys ei tee bisnestä, vaan rahoittaa kiinteistökaupalla uuden paloaseman.

VPK omistaa koko tontin. Vuokralaisina ovat nyt Syke Gym ja Pumpun pub. Lisäksi rakennuksessa on muutama asunto.

VPK-talolla oli alun perin tanssisali, josta VPK itse vastasi. Myöhemmissä vaiheissa talossa on toiminut Adams-elokuvateatterit, kotihoitokeskus ja kuluttajaneuvonta sekä päihdehuollon palveluja.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju