Lentokenttäkaupan nimet paperiin joulujen välillä

ILMAILU. Lappeenrannan kenttä siirtyy alueelliseen hallintaan vuoden alussa.

Heikki Sopanen

Lappeenrannan lentokentän siirtyminen Lappeenrannan ja maakuntaliiton säätiön hallintaan alkaa olla viimeistä sinettiä vailla. Osapuolet allekirjoittavat sopimuspaperit joulun ja uuden vuoden välipäivinä.

Finavian puolelta sopimuksen allekirjoittaa toimitusjohtaja Kari Savolainen, jolle liikenneministeri Anne Berner on antanut valtuudet sopia Lappeenrannan kenttäkaupat.

-Allekirjoituksen jälkeen vien sopimuspaperin Finavian yhtiökokouksen hyväksyttäväksi, mutta se on pelkkä muodollisuus, Savolainen sanoi maanantaina.

Sopimuspaperien mukaan lentokenttä siirtyy alueelliseen hallintaan ensi vuoden alussa. Omistus lentokenttäkiinteistöön siirtyy uusille omistajille viimeistään ensi vuoden elokuun alussa.

Kaupungin ja maakuntaliiton omistama säätiö tekee lentokenttäkaupat Finavian kanssa, ja säätiön sisään perustetaan osakeyhtiö pyörittämään lentoliikennetoimintaa.

Uusien omistajien tavoite on saada lentoliikenne Lappeenrannan kentällä viriämään uudelleen ja kasvamaan vähintään 300?000 matkustajaan vuodessa. Sillä matkustajamäärällä kenttä saataisiin laskelmien mukaan kannattavaksi 5-6 vuodessa. Säännöllinen lentoliikenne Lappeenrannan kentältä loppui lokakuussa, kun Ryanair lopetti viimeisenkin reittinsä Lappeenrannasta.

Viime viikolla pidetyssä yhtiökokouksessa Finavia päätti lopettaa toiminnot Varkauden lentoasemalla, koska kentältä ei enää ole lentoliikenneyhteyttä. Säännöllinen lentoliikenne Varkauden lentoasemalle päättyi jo vuonna 2013.

Varkauden lentoaseman ylläpito ja lennonvarmistuspalvelujen tarjoaminen päättyy vuoden loppuun mennessä. Samalla lentoasema poistuu Finavian lentoasemaverkostosta ja toimii toistaiseksi niin sanottuna valvomattomana lentopaikkana.

-Päätöksessä on kyse olemassa olevan tilanteen vahvistamisesta, Savolainen sanoo.

Toimitusjohtajan mukaan Finavia on valmis keskustelemaan Varkauden lentoaseman kiinteistöjen ja alueen mahdollisista omistusjärjestelyistä eri osapuolten kanssa.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen