Lupapäätös helmikuussa

Luumäki. ELY suhtautuu kielteisesti Luumäen Pitkän-Shellin ympäristölupahakemukseen.

Matti Saarela

Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) vastustaa ympäristöluvan myöntämistä niin kutsutulle Pitkän-Shellin huoltoasemalle Luumäellä. Kielteistä kantaansa ELY perustelee sillä, että lausunnon valmistelleiden virkamiesten mielestä St1:n hakemus on puutteellinen.

-Lausunnoissa on kiinnitetty huomiota hakemuksissa esitettyjen suunnitelmien puutteellisuuteen. Hakemuksissa esitetyissä riskinarviossa ei ole tarkasteltu rakenteiden pitkäaikaiskestävyyttä, ELYn ympäristönsuojelupäällikkö Jaakko Vesivalo kertoo lausunnosta.

Myös Lappeenrannan seudun ympäristötoimen lausunnossa ympäristöluvan myöntämiseen suhtaudutaan kriittisesti. Ympäristötoimi antoi oman lausuntonsa terveydensuojeluviranomaisen roolissa.

Lausunnossa lautakunta on huolissaan alueen pohjaveden kemiallisesta tilasta. Rantsilanmäen pohjavesialueen pohjaveden laatu on todettu huonoksi. Päästöjä ovat lausunnon mukaan aiheuttaneet alueen polttonesteiden jakeluasemat, Kuutostien suolaus ja pohjavesiin kulkeutuneet raskasmetallit.

Ympäristönsuojelulautakunnan mukaan riskitoimintojen sijoittamista alueelle tulee välttää ja pohjavedet saattaa hyvään tilaan talousveden laadun turvaamiseksi.

Pitkän-Shellin jakeluasema sijaitsee Kuutostien varrella Rantsilanmäen ensimmäisen luokan pohjavesialueella. Pitkään samalla paikalla toiminut huoltoasema joutuu siirtämään huoltoaseman säiliöitä ja mittarikentän uuteen paikkaan Kuutostien rakennustöiden takia.

Viranomaiset ovat tulkinneet lakia niin, että St1 tarvitsee uuden ympäristöluvan jakeluasemalleen säiliöiden siirron takia. Samalla alueella toimii myös kaksi muuta jakeluasemaa, jotka voivat jatkaa toimintaansa.

Etelä-Karjalan liiton maakuntajohtaja Matti Viialainen otti kolumnissaan maanantain Etelä-Saimaassa voimakkaasti kantaa ympäristöluvan myöntämisen puolesta. Hänen mielestään ELY harjoittaa yliampuvaa direktiivitulkintaa.

Jakeluaseman ympäristöluvasta päättää Luumäen ympäristönsuojelusihteeri Juha Tervonen. Hän arvelee, että lupapäätös voidaan tehdä aikaisintaan helmikuun alkupuolella.

-Olen nyt saanut kaikki lausunnot lupahakemuksesta. Nyt luvan hakijalle on varattu mahdollisuus antaa niihin oma vastineensa.

Kirjoittaja:
Matti Saarela