Maarit Pimiästä kaupunginarkkitehti

LAPPEENRANTA. Maarit Pimiän johtama kaavoitusosasto jalkautuu tyhjän kartan kanssa ja hyvissä ajoin kaupunkilaisten luo.

Anne Kotiharju, Ilpo Leskinen

Maarit Pimiästä tulee Lappeenrannan uusi kaupunginarkkitehti. Tekninen lautakunta hyväksyi valinnan yksimielisesti keskiviikkona. Pimiä toimii nyt kaupungin asemakaava-arkkitehtina.

Pimiä on työskennellyt kaupungin kaavoitusosastolla yli kolme vuotta. Tänä aikana keskeiset työasiat ovat tulleet tutuiksi, samoin kaupunkilaiset ja muut yhteistyökumppanit.

-Oma linja muotoutuu työtä tekemällä. Yhteistyö on keskeinen asia, niin kaupunkilaisten kuin kaavoitusosaston henkilökunnankin kanssa.

Yhden linjanvedon Pimiä on jo tehnyt.

Kaupungin kaavoitusosasto jalkautuu asukastilaisuuksiin myös vastedes tyhjän kartan kanssa. Menetelmää kokeiltiin tänä vuonna onnistuneesti Tirilässä ja Pontuksella.

-Tyhjälle kartalle pyydetään asukkaiden mielipiteitä siitä, mitä toimintoja voitaisiin sijoittaa mihinkin kohtaan. Asukkaiden mielipiteet ovat erityisen tärkeitä, kun nykyisiä asuinalueita ryhdytään tiivistämään ja eheyttämään.

Tyhjälle kartalle on Pimiän mukaan saatu asukkailta runsaasti hyviä ehdotuksia. Samalla kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan asuinalueensa rakentamiseen, vaikka aivan kaikkia ehdotuksia ei voida toteuttaa.

Pimiä pitää tärkeänä, että asukkaita kuullaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tätä on viime aikoina tehty tietoisesti, kun kaavoja on esitelty luonnosvaiheessa.

-Virkamiehet eivät suunnittele kaupunkia itselleen, vaan asukkaille.

Lappeenrantaa luonnehtivista elementeistä syntyy Pimiän mielestä monipuolinen kokonaisuus. Saimaan, Salpausselän, Linnoituksen ja Rakuunamäen ohella löytyy vanhoja hienoja asuinalueita.

-Rakentamisen nuoruus myös näkyy, kun Etelä-Karjalan entinen pääkaupunki jäi rajan taakse.

Kaupunginarkkitehdin virkaan tuli kolme hakemusta. Valintatyöryhmä haastatteli kaikkia, ja kaikki osallistuivat myös soveltuvuustestiin.

Teknisen johtajan sijainen Pasi Leimi esitti Pimiää haastattelujen, työkokemuksen, laajan koulutuspohjan sekä soveltuvuustestin perusteella.

Pimiä ryhtyy hoitamaan virkaa heti vuoden alussa, vaikka valintapäätös ei vielä ole saanut lainvoimaa. Nykyinen kaupunginarkkitehti Erkki Jouhki jää eläkkeelle vuodenvaihteessa.

Kaupunginarkkitehti toimii kaavoituksen päällikkönä. Kaavoitus vastaa yleiskaavojen, asemakaavojen ja muiden maankäyttösuunnitelmien ja niiden edellyttämien selvitysten laadinnasta. Näillä ohjataan kaupunkirakennetta, maankäyttöä ja rakentamista.

 

Maarit Pimiä

Arkkitehti Espoon Otaniemestä.

Maankäytön konsulttina vuosina 1998-2012, ensin Helsingissä Suunnittelukeskuksessa ja vuodesta 2001 lähtien Lappeenrannassa Maa ja Vesi/Pöyry-yhtiössä.

Lappeenrannan kaavoitusarkkitehdiksi lokakuussa 2012.

Lappeenrannan asemakaava-arkkitehdiksi toukokuussa 2014.

44-vuotias. Kotoisin Paltamosta.

Aviomies ja kaksi lasta.

Harrastaa kulttuuria, luonnossa liikkumista ja rikosdekkareita.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju, Ilpo Leskinen