Mummouteen hurahtanut

Lappeenranta. Näyttelijä Marja-Liisa Ketolasta mummuna olo on ihanaa. Ihanaa on myös se, että Mummo-näytelmä kerää täysiä saleja.

Tiina Suomalainen

Mummous on parasta, mitä ihmiselle voi tapahtua. Näin sanoo Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttelijä Marja-Liisa Ketola.

Mummon roolissa kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä ihastuttava Ketola on mummo ihan oikeassakin elämässä.

— Ennen mummouttani ajattelin, ettei minusta ikinä tule sellaista hössöttävää mummoa. Että minä en ainakaan hurahda. No, kuinka ollakaan, niinhän siinä kävi.

 

Ketolasta tuli mummu kymmenen vuotta sitten, 54-vuotiaana. Nyt lastenlapsia on jo kolme, 10-vuotiaan Alexin lisäksi Mila, 9, ja Oskari, 3.

— Mummuksi tulo oli ihan mahtavaa. Yksi parhaimmista ajanjaksoista elämässäni oli se, kun sain omat lapseni. Mummuna voi elää sitä aikaa uudestaan.

Ketolan lapset asuvat perheineen pääkaupunkiseudulla, joten hän näkee lastenlapsiaan harvoin, mutta sitten senkin edestä. Alex ja Mila viettävät kaikki kesät mummun ja papan kanssa. Ehkä pikku-Oskarikin liittyy kohta joukkoon.

— Lastenlapsemme ovat hauskoja ja liikuttavia. Pohdimme syntyjä syviä, laitamme ruokaa, kesäisin myös luuhaamme sukulaisten mökeillä ja kaupungilla.

 

Monet isovanhemmat elävät aktiivista elämää eivätkä halua hoitaa lastenlapsiaan. Ketolasta se on ymmärrettävää. Itse hän kuitenkin kokee, että lastenlasten hoitaminen on etuoikeus.

— On kiva, että vanhemmat luottavat meihin niin paljon, että saamme lapset luoksemme koko pitkäksi kesäksi.

Millainen mummu Ketola on?

— Ehkä tätä pitäisi kysyä lapsilta itseltään. Toivon, että olen turvallinen ja luotettava. Yritän myös kovasti olla kärsivällinen, sillä olen luonteeltani kärsimätön.

 

Astuminen Anni Nykäsen luoman Mummon nahkoihin ei ollut Ketolalle vaikeaa. Haastetta tuli kuitenkin siitä, että sarjakuvaksi kirjoitetun tarinan kohtaukset ovat lyhyitä ja hahmot karikatyyrejä. Piti löytää ihminen sarjakuvahahmon sisältä.

— Nykäsen Mummohan ei ole perinteinen sukkaa kutova ja pullaa leipova mummo, vaan vähän rajumpi tapaus. Nykyajan mummo voi ollakin ihan millainen tahansa.

Mummon näytökset ovat jouluun asti lähes loppuunmyytyjä. Täydet katsomot ilahduttavat Ketolaa viime kevään jälkeen, jolloin ison näyttämön esitystä saattoi seurata vain parikymmentä katsojaa.

 

Ketolalla on takanaan pitkä teatteriura. Ura alkoi Rovaniemen teatterissa harjoittelijanäyttelijänä vuonna 1973.

Kahden vuoden jälkeen Ketola sai kiinnityksen.

— En tiedä, mikä hulluus minua veti näyttämölle. Pienestä pitäen halusin näyttelijäksi.

Lappeenrannan kaupunginteatterissa hän on näytellyt vuodesta 1985. Ketola kiittelee sitä, että on saanut tehdä paljon töitä ja haastavia rooleja.

Parhaillaan teatterilla ovat menossa Kolmen pennin oopperan harjoitukset. Ketola on näytelmässä pullonkerääjä.

— Pyysin pientä roolia, sillä Mummo on aikamoinen rutistus.

Marja-Liisa Ketola

Syntynyt Nokialla 1951.

Asuu Kanavansuulla.

Puoliso eläkkeellä oleva näyttelijä Reijo Kanerva.

Ketola ja Kanerva ovat lastenlapsille mummu ja pappa tai Liisa ja Reiska.

Harrastaa lukemista, liikkumista ja arkista kodinhoitoa.

 

Kirjoittaja:
Tiina Suomalainen