Rakuunamäki jää ilman sotilaskotia

LAPPEENRANTA. Rakuunaeskadroona siirtyy Haminaan ensi vuoden jälkeen. Sen jälkeen Rakuunamäen sotilaskoti suljetaan.

Ilpo Leskinen

Maasotakoulu sulkee Lappeenrannan Rakuunamäen sotilaskodin vuoden 2017 alussa. Sotilaskoti lakkautetaan, koska sen käyttäjät poistuvat paikkakunnalta.

Rakuunaeskadroona varusmiehineen siirtyy vuoden 2016 jälkeen reserviupseerikoulun yhteyteen Haminaan.

Maasotakoulun esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Mikko Viitala kertoo, että sotilaskodin lopettamispäivä tarkentuu myöhemmin.

Maasotakouluun jää Rakuunaeskadroonan siirtymisen jälkeenkin joitakin varusmiehiä. Heidät sijoitetaan leirikentän alueelle lentokentän reunaan.

Leirikentällä on valtaosa Maasotakoulun toiminnoista, ja siellä toimii myös Lappeenrannan toinen sotilaskoti.

Rakuunamäen sotilaskoti on Viitalan mukaan ollut viime vuodet kohtalaisen vilkkaassa käytössä. Rakuunaeskadroonassa on koulutettu jonkin verran enemmän varusmiehiä kuin nykymuotoisen eskadroonan alkuaikoina.

Sotilaskoti on toiminut myös veteraani-, maanpuolustus- ja sotilasperinnejärjestöjen kokoontumispaikkana.

Sotilaskotirakennukseen tehtiin kolme vuotta sitten katto-, ulkoseinä- ja ikkunaremontti. Talon nämä osat olivat päässeet huonoon kuntoon.

Rakennus on nyt päältä päin hyvässä kunnossa ja sävyltään alkuperäinen. Sisätilat ovat Viitalan arvion mukaan kohtalaisessa kunnossa. Rakennus on suojeltu.

Sotilaskodissa on runsaasti perinne-esineistöä. Niiden tuleva sijoittelu suunnitellaan Viitalan mukaan huolellisesti. Sotilaskotirakennuksen tulevasta käytöstä päättää Senaatti-kiinteistöt.

Maasotakoulun esikunta jatkaa Viitalan mukaan toimintaansa Rakuunamäellä. Sinne jää myös muutamia Maasotakoulun varastoja.

Lappeenrannan sotilaskotiyhdistys on jo tiennyt varautua sotilaskodin lopettamiseen. Yhdistyksen puheenjohtaja Marja-Liisa Heiskamo kertoo, että ensi vuonna sotilaskoti toimii Rakuunamäellä vielä täysillä.

Tammikuun saapumiserässä Rakuunaeskadroonassa koulutetaan noin 150 varusmiestä, kun taas heinäkuun saapumiserässä on enää noin 80 varusmiestä.

Leirikentän sotilaskoti on 80-paikkainen, kun Rakuunamäellä on tilaa 220 hengelle.

Heiskamo kertoo, että yhdistys toivoo saavansa leirikentälle toisen pienen sotilaskodin vapaa-aikatalon kylkeen aikanaan rakennettavasta uudistalosta.

Kaikki sotilaskotia tukikohtanaan pitävät järjestöt ovat Heiskamon mukaan tehneet Lappeenrannan kaupungille esityksen, että kaupunki ostaisi sotilaskotirakennuksen ja talo jäisi järjestöjen käyttöön.

Sotilaskodin irtaimiston kohtaloa pohtii toimikunta yhdessä Maasotakoulun edustajien kanssa.

Rakuunamäen sotilaskoti on toiminut samassa rakennuksessa vuodesta 1922 lähtien. Talo oli alun perin varuskunnan ruokalarakennus. Lappeenrannan sotilaskotiyhdistys on perustettu vuonna 1918.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen