Norppa rajoittaa kalastajia

SAIMAANNORPPA. Eteläisen Saimaan kalastajat pärjäävät kiikun kaakun nykyisten kalastusrajoitusten kanssa. He eivät halua enää uusia rajoituksia.

Ilpo Leskinen

Eteläisen Saimaan kalastajat ovat joutuneet sopeutumaan saimaannorpan suojeluun. Heidän on ollut pakko sovittaa kalastuksensa useisiin rajoituksiin. Sulan veden aikaista troolikalastusta he voivat harjoittaa normaaliin tapaan.

-Nykyisten kalastusrajoitusten kanssa pärjätään jotenkuten. Kalastusrajoitukset eivät saa kiristyä yhtään nykyisestä, kalastaja Jari Häkkinen Taipalsaaren Kyläniemestä tiivistää kalastajien kannan.

Verkkokalastuskielto huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun on Häkkisen mukaan iso rajoitus. Kielto osuu hyvään kalastusaikaan. Kala liikkuu erityisen hyvin, kun jäät lähtevät.

Kuha on tärkeä saaliskala kalastaja Antti Laineelle Puumalan Lieviskässä. Kuhan kevätpyynti ei verkkokalastuskiellon takia onnistu.

Lappeenrantalainen kalastaja Markku Törrönen kertoo, että lujalankaiset verkot on pitänyt jättää roikkumaan naulaan. Ohutlankaisten verkkojen käyttö lisää kustannuksia.

-Ohutlankaisia verkkoja pitää uusia usein, sillä niiden käyttöikä on vain puolet tai kolmasosa lujalankaisiin verkkoihin verrattuna.

Hyvin saalistavia riimuverkkoja ei saa Häkkisen mukaan käyttää, ainoastaan suoria verkkoja.

Epätietoisuus tulevasta on yksi suuri ongelma kalastajalle.

-Koko ajan tuntuu tulevan jostain suunnasta painetta, että kalastusrajoituksia pitää lisätä, Laine sanoo.

Virallisten laskelmien mukaan norppakanta on viime vuosina kasvanut hiljakseen. Laineen havaintojen mukaan norppien määrä on lisääntynyt selvästi, paitsi hänen kotivesillään Katosselän-Tolvanselän alueella myös muualla Saimaalla.

Verkkokalastuksessa on useita rajoituksia. Siksi Törrönen on alkanut satsata talvinuottaukseen, jota Lainekin harjoittaa. Vaatimuksena ovat vahvat jäät.

Viime talvena nuottauskausi jäi lyhyeksi. Tämän talven jäät ovat vielä syntymättä.

Häkkinen ja Törrönen lopettivat troolauksen loka-marraskuun vaihteessa ja Laine marraskuun alkupäivinä. Törrösen mukaan troolauksessa ei tämän jälkeen ole mieltä, koska muikut vetäytyvät vaikeasti troolattaviin paikkoihin.

Laine aikoo jatkaa rantanuottausta joulupyhien jälkeen, sillä Saimaa näyttää pysyvän sulana.

Uusi esitys norpansuojeluun

Saimaannorppa ja kalastus -seurantaryhmä ehdottaa verkkokalastuksen kieltoalueessa olevien aukkojen tukkimista sekä eri rajoitusalueiden yhtenäistämistä.

Esitys sallisi muikkuverkot verkkokalastuksen rajoitusalueilla.

Verkkokalastuskielto päättyisi nykyiseen tapaan kesäkuun lopussa.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen