Norppatyöryhmä päätti työnsä erimielisenä

Ministeri Tiilikaiselle annettuun norpansuojelua ja kalastusta koskevaan raporttiin tuli kuusi eriävää mielipidettä.

Outi Salovaara

Erimielisyydet sävyttävät maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk.) perjantaina annettua Saimaannorppa ja kalastus -seurantaryhmän raporttia.

Seurantaryhmä ehdottaa verkkokalastuskieltoalueessa olevien aukkojen tukkimista, mikä kasvattaisi verkkokalastuskieltoaluetta noin viidenneksellä nykyisestä, 2 600 neliökilometriin.

Sen sijaan raportti ei esitä norpansuojelijoiden tärkeänä pitämää verkkokalastuskiellon ulottamista kesäkuun lopun sijasta heinäkuun loppuun, ja toisaalta esitys sallisi jälleen muikkuverkot verkkokalastuksen rajoitusalueilla.

Raporttiin kirjattiin kaikkiaan kuusi eriävää mielipidettä. Raporttia moittivat liiasta lepsuudesta kalastusrajoitusten suhteen Itä-Suomen yliopisto, Maailman luonnonsuojelusäätiö WWF, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallitus sekä Saimaan norppaklubi.

Vain yksi eriävistä mielipiteistä piti raportin esityksiä liian tiukkana.

— Oli harmi, että emme saaneet yksimielistä esitystä aikaiseksi. Mutta niitä asioita, joista ollaan yksimielisiä, on enemmän kuin niitä, joista ollaan eri mieltä, sanoo seurantaryhmän puheenjohtaja, kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Esimerkiksi kalastuksen valvonnan tehostaminen ja näkemys nykyisten toimien tarpeellisuudesta sai kaikkien hyväksynnän.

— Mielipiteet eroavat kieltoalueiden laajuudesta, heinäkuun verkkokalastusrajoituksesta sekä muikkuverkkojen sallimisesta, Kirjavainen sanoo.

Norpansuojelua koskevia asetuksia on ollut kaksi: ympärivuotinen pyydysrajoitusasetus sekä kevään ja kesän verkkokalastusrajoituksia koskeva asetus. Ne on tarkoitus korvata yhdellä ainoalla norpansuojeluun liittyvällä asetuksella huhtikuun loppuun mennessä.

Työryhmässä mukana ollut lappeenrantalainen Kaarina Tiainen Suomen luonnonsuojeluliitosta pitää hyvänä sitä, että verkkokalastusalueessa olleet aukot tukitaan.

— Kuuttien liikkumisalueet kuitenkin jäävät edelleen pois rajoitusalueista, ja eteläisen Saimaan osalta esitys on torso, hän harmittelee.

Erityinen ongelma on hänestä se, ettei heinäkuuta esitetä verkkokalastuskiellon piiriin. Tutkijoiden ohella sitä kannattavat myös kansalaiset.

— Kyselyissä ylivoimaisesti suurin osa ihmisistä haluaisi sitä, Tiainen huomauttaa.

— Koska kanta on kasvanut suojelustrategian mukaisesti, tässä vaiheessa verkkokalastuskieltoa ei tarvitse jatkaa heinäkuulle, Kirjavainen sanoo.

Kansalaismielipide on Kirjavaisen mukaan huomioitu raportissa niin, että kyselyiden tulokset ovat raportin liitteenä.

Luonnonsuojelijoiden mielestä asiantuntijoiden ääni ei kuulu lopullisessa raportissa.

— Tutkijoiden tutkimustulokset jäivät noteeraamatta, arvioi Tiainen.

— Järjestöillä ja ammattisuojelijoilla on vähän palkasta ja toimeentulostakin kyse. Heidän on jatkuvasti pidettävä yllä ja lisättävä uhkaa, maakuntajohtaja Matti Viialainen sanoo.

 

 

Kirjoittaja:
Outi Salovaara