Palomiehet joutuvat ehkä hometta pakoon

Lappeenranta. Armilan paloasemalla on kärsitty sisäilmaoireista. Helmikuussa selviää, muuttaako henkilöstö evakkoon. Asemaa ei kannata enää peruskorjata.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan Armilan paloaseman sisäilmaongelmat saattavat ajaa Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) ensihoidon henkilöstön evakkoon. Kaupungin sisäilmatyöryhmä päättää asiasta helmikuussa.

-Sisäilmatyöryhmä päättää, joudutaanko kokonaan vai osittain evakkoon, tuleeko parakkeja pihalle vai miten tämän kanssa toimitaan, palopäällikkö Arto Mäkelä sanoo.

-Oireiltu on. Homeestahan tästä puhutaan.

Joillakin on oireita, toisilla ei. Joidenkin oireilu on uhannut jo työkykyä.

Sisäilmaa on tutkittu pitkin syksyä. On otettu ilmanäytteitä ja pintanäytteitä ja vapaaehtoisilta veri- ja ulostenäytteitä. Rakenteelliset tutkimukset jatkuvat.

Mäkelä arvelee, että jos rakenteelliset tutkimustulokset tukevat aiempia selvityksiä, osa tiloista joudutaan sulkemaan. Päivätyötä tekeviä voisi ehkä hajasijoittaa kauemmaskin. Läpi vuorokauden vuoroja tekevien majoitus-, oleskelu- ja valmiustilat voisi ehkä sijoittaa parakkeihin pihalle.

-Todennäköisesti autot voisivat pysyä Armilan talleissa, koska talleissa ei oleskella kauaa yhdellä kertaa.

Paloasema on noin 40 vuotta vanha.

-Sellaista vaihtoehtoa ei ole, että tätä ruvettaisiin peruskorjaamaan. Paloasema on teknisen käyttöikänsä päässä. Kyseessä on tasakattoversio, ja monet kerrat vedet ovat tulleet sisälle.

Armilassa on myös Eksoten ensihoidon kolme yksikköä.

-On selvästi aistittavissa, ettei tuossa leikissä hyvin käy, Eksoten ensihoidon palvelupäällikkö Jan-Erik Palviainen arvioi Armilan sisäilmaongelmaa.

Armilan pääpaloaseman korvaavaa uutta asemaa on suunniteltu Lauritsalaan.

Kaupunginvaltuusto on varannut aseman suunnitteluun rahaa vuosille 2017 ja 2018. Noin kahdeksan miljoonaa euroa maksava asema valmistuisi ehkä vuosikymmenen vaihteessa.

Pelastusjohtaja Erkki Hokkanen toteaa, ettei uusi asema ehdi tähän hätään.

-Lähtökohta on, että tilat ovat terveelliset ja turvalliset, jotta niissä voi työskennellä. Kohta selviää, tarvitaanko nopeita toimenpiteitä.

Länsialueen paloasema valmistuu ensi kesänä lentokentän päätyyn. Kun Armilan asema aikanaan muuttaa Lauritsalaan, ei keskustaan jää kuin Ratakadulle vuonna 2017 ilmeisesti valmistuva VPK:n asema. Hokkasen mukaan joka tapauksessa keskusta saavutetaan nopeimmin tulevalta Lauritsalan asemalta.

Pelastustoimen asema muuttuu itsehallintouudistuksessa. Vuoden 2019 alusta pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy itsehallintoalueille. Vielä ei tiedetä, miten kiinteistöjen käy.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju