Pienien eleiden suuri mestari

Stand up. Naurun tasapainon 2015 voittajan Matti Patrosen keikkakalenteri alkoi näyttää niin täydeltä, että hän uskalsi sanoa itsensä irti Rajavartiolaitoksesta.

Liisa Kukkola

Lappeenrannan Voisalmen koulun tokaluokkalainen Matti Patronen oli jo huumorimiehiä.

Äidinkielen tunnilla oli vuorossa Matin lempijuttua, ainekirjoitusta. Matti valitsi aiheekseen perunan.

-Aloitin aineen kuvailemalla säätä, kuinka aurinko paistaa ja kaikki kasvaa, ja jatkoin jonkin aikaa kirjoittamalla maisemasta. Lopuksi kirjoitin, että peruna ei kuitenkaan tiennyt tästä kaikesta yhtään mitään, koska se on vain peruna, Matti Patronen muistelee.

Yläasteella opettaja ohjeisti Mattia vaihtelemaan tyylilajeja ja kirjoittamaan kerrankin aineen niin, ettei siinä olisi huumoria. Hän teki melkein työtä käskettyä.

-Kirjoitin syysrunon, ja olin noudattavinani opettajan ohjetta. Kirjoitin niin, ettei opettaja tajunnut, että siinä oli huumoria. Sain runosta elämäni parhaan numeron: 9+.

Tämän vuoden Naurun tasapaino stand up -kilpailun voittanut Patronen on tunnistanut koomikon itsessään vähintään noista ajoista lähtien. Hän ei ollut ala-asteella tai yläasteella Lönnrotin koulussa mikään luokan pelle, vaan pikemminkin tarkkailija, joka sopivassa tilanteessa jysäyttää jotain sellaista, jonka joko ymmärtää vitsiksi tai sitten ei.

-Huumori on aina ollut päässäni, ja olen koko ajan tiennyt, miltä haluan sen kuulostavan ja näyttävän. On vaan pitänyt miettiä, millä keinoin saan sen ulos sillä tavalla kuin haluan.

Patronen kuvitteli pitkään, että huumorikirjoittaminen, pakinat ja sen sellaiset, olisivat se laji, johon hänen kannattaisi tähdätä. Kunnes hän löysi, tai kun stand up löysi hänet vuonna 2011.

Patronen näytti oululaiselle stand up -koomikko Zaanille kuuluisien henkilöiden askelimitaationsa, ja tämä piti siitä niin paljon, että otti Patrosen esiintymään 816-paikkaisen Madetoja-salin keikalleen. Sitä ennen Patronen oli harjoitellut stand uppia näyttämällä askelimitaatiot kavereilleen sekä esiintymällä kolmella treeniklubilla.

-Sitten minua pyydettiinkin jo Tampereelle keikalle. Se tuntui kuin olisi päässyt ulkomaille esiintymään.

Naurun tasapainon voitosta Matti Patronen sai 20 000 euroa sekä kiertueen kahden muun finalistin eli Toni Jyvälän ja Heikki Viljan kanssa ensi kevääksi. Ja varmuuden, että nyt hän voi irtisanoa itsensä rajavartijan hommista ja ryhtyä kokopäiväkoomikoksi.

-Muistan aikaisempien Naurun tasapainossa mukana olleiden huokailleen kilpailun jälkeen, että he eivät kyllä lähtisi uudestaan kilpailuun mukaan. Huomasin kilpailun päätyttyä ajattelevani aika lailla samoin. Kova mutta hyvä koulu se oli.

Ja on voitosta seurannut paljon mainetta ja kunniaakin.

-Oululainen sanomalehti Kaleva valitsi minut juuri Vuoden julkisuusteoksi.

Matti Patronen

Kotoisin Lappeenrannasta, asunut Oulussa 1997 lähtien.

Yläasteen jälkeen kouluttautui leipuriksi, alan työkokemusta yhdeltä kesältä Kesämäen leipomosta.

Kouluttautui rajavartijaksi Immolassa, oli rajavartiolaitoksessa töissä 24 vuotta.

Kouluttautunut lähihoitajaksi.

Tehnyt stand up -komiikkaa reilut neljä vuotta, nyt ammatikseen.

Voitti vuonna 2012 sekä Vuoden tulokas että Ken on heistä kaikkein hauskin -kilpailun.

Naurun tasapaino 2015 voittaja.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola