Telamiinojen saanti vaikeutuu

Lappeenranta. Jos mielii sotilaskodin paikallista erikoisuutta, kannattaa käydä Rakuunamäellä varusmiehen vieraana. Telamiinoja ei saa muualta kuin Lappeenrannasta.

Juho Maijala

Rakuunamäen sotilaskoti suljetaan vuoden päästä. Samalla paikallisen erikoisuuden, eli telamiinojen, saanti hankaloituu.

Telamiina on munkkitaikinasta tehty leivonnainen, jonka sisällä on hillon sijaan sokeri—kanelitäyte. Rasvassa kuumennetun munkin päälle tulee lisäksi valkoinen pomadakuorrute.

Lappeenrannan sotilaskotiyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Liisa Heiskamo ei tiedä koska telamiina, eli tellu, on tullut Lappeenrannan sotilaskoteihin, mutta arvelee niitä olleen tarjolla ainakin 1960- tai 1970-luvulta asti.

— Joskus aikojen alussa sotilaskodin leipomossa oli töissä leipuri, joka toi reseptin toisesta leipomosta. Opelan leipomo Lappeenrannassa oli varmaan alkuperäinen paikka.

 

Nykyään leivonnaista saa vain Lappeenrannan sotilaskodeista. Pääasiassa telamiinoja myydään varusmiehille ja Puolustusvoimien henkilökunnalle. Lisäksi maanpuolustus- ja veteraaniyhdistykset pitävät kokouksiaan sotilaskodissa. Rakuunamäen sotilaskodissa voivat asioida myös henkilöt, joilla on kulkulupa alueelle.

Muiden telamiinaa mielivien pitää odottaa vesi kielellä avoimien ovien päivää tai lyöttäytyä varusmiehen seuraan.

— Rakuunamäen sotilaskoti ei ole avoinna yleisölle, mutta iltapäivisin sinne saa tulla varusmiehen vieraana.

 

Kun Rakuunamäen sotilaskoti suljetaan vuoden 2017 alussa, Lappeenrantaan jää pienempi Leirikentän sotilaskoti Maasotakoululle. Se sijaitsee suljetulla sotilasalueella, joten siellä vierailu on todennäköisesti mahdollista vain erikoistapauksissa. Varusmieskoulutus loppuu Lappeenrannassa vuoden 2016 aikana.

Telamiinoja myydään jatkossakin myös Taipalsaaren leirisotilaskodissa. Heiskamon mukaan varusmiehet eri puolilta Suomea ovat tutustuneet telluun juuri Taipalsaaren ampumaharjoituksissa.

Muutama muukin sotilaskoti on tiedustellut telamiinojen perään, mutta käsityönä tehtäviä leivonnaisia ei ole alettu valmistaa muualla kuin Lappeenrannassa. Reseptiä ei anneta ulkopuolisille. Heiskamo ei ainakaan vielä ole valmis antamaan reseptiä yleiseen jakoon sitä varten, että telamiinoja saisi Lappeenrannasta jatkossakin.

— Ei mennä niin pitkälle tässä asiassa. Jos halukkuutta on, taitavan leipurin on mahdollista itse nähdä, miten leivonnainen on tehty.

 

Kirjoittaja:
Juho Maijala