Yrityksille tulossa Lappeenranta-lisä

Työllistäminen. Vuoden kokeilu Imatralla ei tuonut vielä yhtään työpaikkaa. Ensi vuonna parannetaan tiedotusta.

Helena Rissanen

Lappeenranta yrittää uutta keinoa pitkään työttömänä olleiden työllistämiseksi. Käyttöön otetaan Lappeenranta-yrityslisä.

Taustalla on karu tosiasia, että kaupunki maksaa tänä vuonna 6,6 miljoonaa euroa työmarkkinatuen kuntaosuutta eli niin sanottua Kelan sakkomaksua. Keskimäärin jokainen sakkolistalla oleva työtön maksaa kaupungille 400 euroa kuukaudessa.

Sakkolistalla on nyt 1 200 ihmistä. Lokakuun työllisyystilastossa on yli vuoden työttömänä olleita 1 557. Nuoria alle 25-vuotiaita työttöminä on 760. Se on melkein sata enemmän kuin edellisvuonna.

— Nyt yritämme kannustaa yrityksiä yhteisen hyvän tekemiseen. Käytäntö on vielä muovautumatta, mutta yritämme saada sen kuntoon lähiaikoina. Muutama keskeinen kysymys on vielä avoinna, kehittämispäällikkö Sanna Natunen kertoo.

Kaupunki järjestää lisästä kiinnostuneille yrityksille keskustelutilaisuuden ensi torstaina.

 

Kokeiluun esitetään ensi vuoren työllistämismäärärahoista 200 000 euroa ja lisäksi 100 000 euroa erityisesti nuorten työllistämiseen.

— Yritykset ovat tähän mennessä olleet oikeutettuja palkkatukeen, mutta tämä on eräänlainen kaupungin bonus, jonka tarkoituksena on kannustaa yrityksiä palkkaamaan työttömiä, Natunen sanoo.

Tukisummaa ei ole vielä päätetty, mutta muiden kaupunkien vastaavissa kokeiluissa on Natusen mukaan  maksettu 250—700 euroa kuukaudessa työllistettävää kohden yleensä puolen vuoden ajan.

— Olemme nyt rakentamassa samantyyppistä mallia meille.

 

Imatra on kokeillut yrityslisää tämän vuoden. Systeemi on vielä sisäänajovaiheessa ja vaatii työllisyyskoordinaattori Kirsi Kukkosen mukaan lisätyötä tunnetuksi tekemisessä.

— Varasimme kokeiluun tukirahat 30:lle, mutta yhtään ei saatu työllistettyä.

Tukea on mahdollista saada 350 euroa työllistettävää kohden kuukaudessa puolen vuoden ajan. Edellytyksenä on vähintään puolen vuoden työsopimus, ja imatralaisen työnhakijan työllistäminen.

— Systeemissä on ollut ongelmana muun muassa se, että TE-toimiston myöntämä palkkatuki ja kunnan maksama kuntalisä eivät saa ylittää 50 prosenttia palkkauskuluista.

Toinen ongelma on Kukkosen mukaan se, että heikon taloustilanteen takia avoimia työpaikkoja ei ole.

— Tarkoitus on kuitenkin jatkaa tätä ensi vuonna. Tänä vuonna emme juuri markkinoineet tukea, mutta ensi vuonna panostamme tiedotukseen.

Imatra oli varannut yritystukeen tänä vuonna 63 000 euroa.

 

Yrityslisää on kokeiltu monissa kaupungeissa. Esimerkiksi Jyväskylässä tukisumma on tänä vuonna yhteensä 1,3 miljoonaa euroa, ja yritys voi saada tukea 16 kuukauden ajan.

Tämä on eräänlainen kaupungin bonus, jonka tarkoituksena on kannustaa yrityksiä palkkaamaan työttömiä.

Sanna Natunen

 

Kirjoittaja:
Helena Rissanen