Anttila haluaa alueille valtaa

Maakuntahallinto. Jos maakunnille annetaan todellinen itsehallinto, silloin tarvitaan myös omia verotuloja.

Timo Laitakari

Rautjärven kunnanjohtaja Harri Anttila toivoo maakunnille vahvaa roolia uuden aluehallinnon astuessa voimaan 2019.

– Pitkällä aikavälillä meille tulee tähän maahan tosiasiassa kaksitasoinen kunnallishallinto. Maakuntatason itsehallintoalueella pitäisi olla riittävästi omaa toimivaltaa ja mahdollisuuksia itse päättää toiminnastaan, Anttila sanoo.

Parin viikon päästä nähdään, mihin suuntaan lähdetään. Hallituksen selvitysmiehen Lauri Tarastin odotetaan kertovan tammikuun lopulla, mitä tehtäviä hän maakunnille siirtäisi. Tarastilla on hankkeessa vain selvitysmiehen rooli, mutta Anttila uskoo, että raportilla on iso vaikutus myös lopputulokseen.

Tarastilta odotetaan listaa niitä lakisääteisistä tehtävistä, jotka uusille itsehallintoalueille siirtyvät. Anttila odottaa kiinnostuksella myös linjausta siitä, kuinka vapaat kädet maakunnille jätetään muissa asioissa eli mitä maakunta voi tehdä omilla päätöksillään.

Etelä-Karjalassa asia kiinnostaa erityisesti toisen asteen koulutuksen osalta. Ammattikoulutuksesta huolehtii maakunnallinen kuntayhtymä, ja moni näkee sen siirtämisen maakunnalle luontevana.

– Toisen asteen koulutuksesta ei varmasti tule itsehallintoalueen lakisääteistä tehtävää, mutta onko sen siirto maakunnalle edes mahdollista. On iso kysymys, kuinka tarkkaan maakunnan tehtävät rajataan.

Vielä tehtävärajauksia vaikeampi kysymys on itsehallintoalueiden rahoituksen järjestäminen. Maakunnat vastaavat jatkossa koko Suomen sosiaali- ja terveyspalveluista, ja niissä liikkuvat isot rahat.

Rahoitus siirtyy pois kunnilta, mutta tarkemmat päätökset ovat vielä tekemättä. Yksi vaihtoehto on, että valtio rahoittaa toiminnan. Myös uuden maakuntaveron käyttöönottoa on väläytelty.

Anttila kytkee rahoitusmallin valinnan siihen, millaisia tehtäviä maakunnille tulee. Mitä itsenäisempi maakunta, sitä riippumattomampi sen pitää olla myös rahoituksessa. Käytännössä riippumattomuus tarkoittaa oma verotusoikeutta.

– Jos kaikki tehtävät ovat lailla säädettyjä, silloin periaatteessa valtiolta tuleva rahoitus on ymmärrettävää.

Kunnissa sorvataan parhaillaan hallitukselle lausuntoja uusista sote- ja itsehallintoalueista. Anttilan mukaan Rautjärvellä ollaan pitkälti Etelä-Karjalan maakuntaliiton linjoilla: tärkeintä on maakunnan yhtenäisyyden turvaaminen ja riittävän suuri toimivalta.

Kun uudistuksessa rukataan myös valtionhallintoa, Anttila toivoo, että elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksilta siirtyisi maakunnille edunvalvontaan, alueen kehittämiseen ja liikennepolitiikkaan liittyvät tehtävät.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari