Nuori mies löysi vanhan tavaran

Joutseno. Opiskelusta sai hyvän tuen yrityksen alkutaipaleelle. Yrittäjä uskoo kunnollisten valokuvien voimaan.

Helena Rissanen

Nuoren miehen kiinnostus vanhaan tavaraan poiki Joutsenon Korvenkylään yrityksen. Poheemi myy käytettyä tavaraa huonekaluista astioihin verkkokaupassa ja myymälässä. Myytävää on hankittu sekä kotimaasta että Keski-Euroopasta.

— Tavaraa on 1800-luvun lopulta tähän päivään, yrittäjä Eetu Karppinen kertoo.

23-vuotias Karppinen opiskelee viimeistä vuotta Saimaan ammattikorkeakoulun liiketalouden ja markkinoinnin linjalla. Koulunkäynti ei sido enää kokopäiväisesti, joten oman yrityksen vetäminen onnistuu opiskelun ohessa.

 

Koulutuksesta on Karppisen mukaan ollut erittäin paljon hyötyä yrityksen perustamisvaiheessa. Opiskeluun kuului osuuskuntamuotoinen yritystoiminta, joka antoi käytännön taitoja mainonnasta markkinointiin ja verkkosivujen suunnitteluun.

— Hirveästi oppii, kun itse tekee kaiken. Perheeltä on kyllä löytynyt tukea ja kokemusta. En olisi varmaan uskaltanut lähteä vielä yrittäjäksi, jos sitä ei olisi ollut.

Apuna on ollut erityisesti isoisä, Karjalan Portin yrittäjä Eelis Kettunen, joka tarjosi yritykselle tilat ja nuorelle yrittäjälle kokeneemman tuen.

— Samoilla jalanjäljillä mennään mutta uusilla mausteilla, Karppinen sanoo.

Yrityksen suunnittelun Karppinen aloitti syksyllä. Prosessi oli hänen mukaansa sekä raskas että hauska.

— Yksittäisiä asioita tein vähän liian vaikeasti. Tulevaisuudessa en varmaan keskity niin paljon yksityiskohtiin.

 

Uudessa hommassa on ollut hyötyä myös Karppisen valokuvausharrastuksesta. Poheemin ideana on erottua nettimyynnissä erityisen hyvillä kuvilla. Sitä varten Karppinen kuvaa kaikki myytävät tuotteet omassa studiossaan. Nettisivuilta löytyy jo noin 200 kohdetta.

Alalla on kilpailua, mutta Karppinen uskoo studiokuvien tuovan verkkokauppaan sellaista laatua, jota muilla ei ole.

— Verkkokaupasta ostetut tuotteet on yleensä haettava myymälästä, mutta osan tavaroista voi saada kotiin myös postitse. Jatkossa tavaroita voi hankkia myös nettihuutokaupassa.

 

Karppinen uskoo pärjäävänsä kilpailussa.

— Kohtuuhintainen tavara löytää aina ostajansa. Toisaalta verkkokauppa mahdollistaa sen, että asiakkaita löytyy ympäri Suomen.

Kierrätys ja vanhan kunnostus kiinnostavat ihmisiä. Karppinen siistii itse jonkun verran myytäväksi tulevaa tavaraa, mutta kaupasta löytyy kohteita myös restauroinnista kiinnostuneille.

 

Poheemin myyntiartikkeleista osa tulee Eelis Kettusen vanhoista varastoista, ja osa hankitaan kuolinpesistä. Moni haluaa myös muuton yhteydessä päästä eroon vanhoista tavaroista, ja hankkia samalla hiukan rahaa.

— Osan esineistä olen itse löytänyt. Olen sisustanut oman asuntonikin lähinnä vanhalla tavaralla.

Liikkeeseen voi tarjota omia kamppeitaan myös myyntisopimuksella.

 

Kirjoittaja:
Helena Rissanen