Baritoni taipuu vaikka tanssiin

Lappeenranta. Laulukilpailujen finalistin Samuli Taskisen musiikkiopinnot alkoivat Savitaipaleen musiikkikoulussa.

Riina Nokso-Koivisto

Samuli Taskisella on edessään jännittävä ilta. Hän astelee kotiyleisön eteen Lappeenrannan laulukilpailujen finaalissa.

Finaalipaikan varmistuminen aiheutti aluksi ristiriitaisia tunteita.

— Oli tyhjä olo. Samalla kun sain itse ilouutisia, läheisiä ystäviä tippui kilpailusta. On toki hirveän kiva päästä laulamaan finaaliaarioita yhdessä orkesterin kanssa.

Finaalipaikka oli Taskiselle hienoinen yllätys, koska klassisena laulajana hän ei ole vielä kovin kokenut. Opinnot Sibelius-Akatemian solistisella osastolla alkoivat vasta pari vuotta sitten.

Erilaiset esiintymislavat ovat kuitenkin houkutelleet Taskista oikeastaan aina. Taideharrastukset alkoivat jo pikkupoikana.

Viisivuotiaana Samuli aloitti baletin Sonja Tammelan tanssiopistossa ja pianotunnit Savitaipaleen musiikkikoulussa.

Kotona kulttuurin pariin kannustettiin, olivathan opettajavanhemmat Timo ja Maritta Taskinen itsekin bändi- ja kuoroharrastajia.

Kun perhe muutti Lappeenrantaan, pojan harrastukset eivät ainakaan vähentyneet. Hän ryhtyi opiskelemaan sellonsoittoa Lappeenrannan musiikkiopistossa ja innostui samoihin aikoihin kilpatanssista, jota treenasi kunnianhimoisesti aikuiseksi asti.

Teinipoikana hän ryhtyi vielä kehittämään laulutaitoaan Taidekoulu Estradissa.

— Minulla on aina riittänyt virtaa. Onneksi harrastukset pitivät kiireisenä niin, ettei energiaa tarvinnut purkaa hölmöilyyn.

 

Harrastuksistaan huolimatta Samuli Taskinen ei tähdännyt muusikon ammattiin. Lukion jälkeen hän lähti Englantiin opiskelemaan tila-arkkitehtuuria ja pääsi myös Helsingin yliopistoon lukemaan maantiedettä.

Veri kuitenkin veti lavalle. Kun television kykykilpailu X Factor tuli Suomeen, Taskinen päätti lähteä mukaan. Kilpailun kakkoseksi yltäneestä laulajasta tuli hetkeksi julkkis.

— Huomasin aika nopeasti, ettei se maailma ollut minun juttuni.

Seurasi kilpailusta paljon hyvääkin. Taskinen sai uskoa siihen, että musiikista voisi tulla myös ammatti. Hän pääsi Sibelius-Akatemiaan opiskelemaan musiikkikasvatusta.

Klassisen laulun hän valitsi alun perin sivuaineeksi.

— Kävi ilmi, että ääneni ominaisuudet toimivat paremmin klassisessa laulussa kuin popissa ja jazzissa.

 

Nyt kandidaatin tutkinto Sibelius-Akatemiaan on lähes valmis. Viime syksynä Taskinen pääsi tekemään töitä ammattilaisten kanssa Kansallisoopperassa. Hänellä oli pari pientä roolia Shostakovitshin Nenässä.

— Tällä hetkellä elän siirtymävaihetta opiskelijasta ammattilaiseksi, 27-vuotias laulaja kertoo.

Nuorille taiteilijoille suunnatun nettisovelluksen avulla Taskinen seuraa tarkasti, mitä koelauluja tai laulukilpailuja on tulossa sekä Suomessa että muissa maissa.

— Jos töitä aikoo löytää, työnhakua ei voi missään nimessä rajoittaa kotimaahan.

Uran suunnitteluun kuluu paljon aikaa ja energiaa.

— On jatkuvasti punnittava, mitä kannattaisi yrittää nyt, mitä ehkä joskus myöhemmin, mikä on kenties jo liian myöhäistä.

Hyvä laulutaito ei työnhaussa riitä. Tarvitaan lavakarismaa ja edustavaa ulkonäköä. On osattava näytellä ja liikkua lavalla.

Baletti- ja kilpatanssitaustasta kuvittelisi olevan hyötyä?

— Kyllä vain, sovin hyvin fyysisiin ohjauksiin. Äänikin kulkee vapaammin, kun saa liikkua lavalla ja uppoutua rooliin.

 

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto