Heikki Mälkiällä on menossa erikoinen kausi

JÄÄKIEKKO. Valmentaja Heikki Mälkiälle saattaa tulla pitkän uran ensimmäinen kokonainen välivuosi jääkiekkoilusta. Valmentaminen kiinnostaa edelleen.

Anssi Silvennoinen

KULUVA jääkiekkokausi on Heikki Mälkiälle toistaiseksi ainutlaatuinen. SaiPa-legenda on ollut edustustason jääkiekkoilussa mukana pelaajana ja valmentajana 42 kautena peräkkäin.

Tänä talvena lappeenrantalaisella ei ole vielä ollut joukkuetta kaitsettavanaan.

-Tässä ollaan vähän niin kuin eläkeukko, Mälkiä, 58, murjaisee juuri kuntosalilta palattuaan.

Samaan hengenvetoon Mälkiä myöntää, että joitain vaihtoehtoja on ollut esillä täksikin kaudeksi, mutta ei sopivia.

-Töihin lähden tietysti heti, kun sopiva pesti löytyy, mutta tämä kausi voi olla ohi.

VIIME KAUDELLA Mälkiä valmensi EHC Lustenaun Itävallan kakkosliigan mestariksi. Ykkössija oli seuran 46-vuotisen historian yhdeksäs ja kolmas 2000-luvulla.

-Se oli tosi hyvä projekti joukkueemme kanssa. Teimme töitä tosissamme ja kehityimme jatkuvasti. Pudotuspelien 11 ottelusta hävisimme vain yhden ja senkin jatkoajalla.

Lustenau oli merkittävästi pienempi organisaatio kuin mihin Mälkiä on tottunut. Takana oli 18 peräkkäistä kautta pääsarjatasolla Suomessa ja ulkomailla.

Mälkiä oli Lustenaun ainoa valmentaja.

-Pääsihän siinä miettimään asioita eri tavalla, kun teki itse kaiken.

Itävalta oli Mälkiälle vakaampi työympäristö kuin Slovenian seurat vuosikymmenen alussa.

HK Jesenicessä ja Olimpija Ljubljanassa Mälkiä huomasi joutuneensa keskelle kaaosta.

Holtittomat seurajohtajat tekivät sopimuksia, joihin ei alun perinkään ollut varaa. Olimpijan velat nousivat kolmeen miljoonaan euroon, Jesenicen 2,7 miljoonaan.

HK Jesenicen toiminta päättyi keväällä 2012, yhtiö haudattiin pöytälaatikkoon ja tuomittiin varattomaksi vasta viime vuonna.

Saataviaan ovat Jeseniceltä oikeusteitse vaatineet Mälkiän ohella myös Slovenian maajoukkueen kapteeni Tomas Razingar, maajoukkuepelaajat David ja Marcel Rodman sekä Rauman Lukossakin pelannut Mitja Robar.

-En jaksa uskoa, että tulen saamaan omiani pois.

Mälkiällä on takanaan 24 valmennusvuotta, joista Tanskassa, Itävallassa ja Sloveniassa yhteensä kahdeksan. Liekki palaa yhä.

-Valmentaminen kyllä kiinnostaa edelleen. Sen pitää vain olla kunnon projekti. Mitään neuvotteluja ei ole tällä hetkellä käynnissä, mutta jotain voi aina tapahtua yks’ kaks’, Heikki Mälkiä sanoo.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen