Sukkahousuhevistä eteenpäin

Lappeenranta. Klaustromania on astunut askeleen pidemmälle perusmetallista. Esikoislevyn suunnitellaan ilmestyvän ensi syksynä.

Maaria Drake

Klaustromania on pitänyt viime aikoina keikkailusta pakollista taukoa. Lappeenrantalaisen rockbändin basisti meni vaihtoon keväällä, eikä uutta löytynyt aivan saman tien paikkaamaan basistin mentävää rakoa.

Nyt uusi basisti on kehissä, ja hyvä onkin, sanoo Klaustromanian kitaristi Juha Ikonen. Keikoille palataan helmikuussa, ja uusia biisejä on putkahdellut tasaisesti. Juuri julkaistu kappale Virus on kuunneltavissa esimerkiksi Spotifyssä.

Klaustromaniaa alettiin kasata loppuvuodesta 2011. Alku oli varsin vaiheikas. Klaus Plathan ja silloinen basisti Jari Kärkkäinen etsivät mukaansa kitaristia, ja sellaiseksi löytyi Juha Ikonen.

Plathanin oli aluksi määrä ryhtyä laulajaksi, joten käynnistyi rumpalin haku.

— Ne olivat aika hauskoja vaiheita. Meillä kävi kokeilemassa esimerkiksi noin viisikymppinen jazzrumpali, joka soitti rumpuja pitkissä kalsareissa. Hiton hyvä rumpali, muttei ihan rockbändiin sopiva, Ikonen muistelee.

Lopulta päädyttiin siihen, että Plathan on sittenkin parempi rumpujen kuin mikrofonin ääressä. Oli siis vuoro etsiä bändiin laulajaa.

— Soitin niihin aikoihin Anssi Salokanteleen kanssa toisessa bändissä. En ollut ajatellut, että hän sopisi tai edes haluaisi Klaustromanian laulajaksi, mutta sitten se pälkähti mieleen, Ikonen kertoo.

— Nyt tuntuu hölmöltä, että edes etsittiin laulajaa, kun sellainen oli koko ajan nenän edessä.

Vaikka musiikkia on tahkottu jo jokunen vuosi, oma soundi on alkanut löytyä ja vakiintua kunnolla vasta nyt, Ikonen sanoo.

— Musa on menossa pois perusmetallista, ei puhuta enää sukkahousuhevistä, hän kuvailee.

Bändi uskoo, että suomenkieliselle rockille on tällä hetkellä musiikkimaailmassa tarvetta. Tärkeintä on tehdä rehellisesti omalla tyylillä.

— Ei mietitä, onko joku biisi hittipotentiaalia vai ei.

— Myös studion puolella ollaan löydetty se itselle sopivin tapa tehdä: analoginen. Uusin kappale Virus äänitettiin täysin vanhan liiton tyylillä, eli rummut, basso ja komppikitara nauhoitettiin livenä.

Se vain kuulostaa paremmalta, Ikonen toteaa. Soundi on elävää ja hengittävää.

Myös studiotyöskentely on erilaista, kun ei tarvitse tuijottaa monitorista, menikö soitto nyt millilleen oikein. Hyvänlaiset virheet saavat upota musiikkiin.

— Eihän musiikkia katsota, sitä kuunnellaan.

Klaustro-mania

Lappeenrantalainen rockyhtye.

Jäsenet: Anssi Salokannel, laulu, Juha Ikonen, kitara, Klaus Plathan,

rummut, Petri Orava, basso.

Julkaisut: Korkealta ja kovaa -tuplasinkku (2014), kappaleet Peto (2014), Jääkuningatar (2014) ja Virus (2015) digijulkaisuina.

Esikoisalbumin on määrä ilmestyä syksyllä 2016.

Seuraava keikka on 12. helmikuuta Lappeenrannan Totemissa.

Kirjoittaja:
Maaria Drake