Kimpinen selätti suuren kokonsa

Lappeenranta. Ison koulun arkeen on jo totuttu. Tällä viikolla kerrotaan, yhdistetäänkö Skinnarilan, Kuusimäen ja Lavolan koulut Sammonlahteen.

Liisa Kukkola

Kaikki kauhukuvat Lappeenrannan keskustan Kimpisen jättikoulusta ovat koulun rehtori Tomi Valkeapään mukaan hälvenneet.

-Varmasti löytyy sellaisia oppilaita ja opettajia, jotka viihtyisivät paremmin Kimpistä pienemmässä yksikössä, mutta suurin osa on tottunut ja löytänyt turvallisuuden tunteen näin isossakin yksikössä.

Koulun koolla ei Valkeapään mukaan niinkään ole merkitystä, mutta sillä on, miten koulussa asioita tehdään.

2013 syksyllä aloittaneen jättikoulun ympärillä on edelleen vilkasta liikennettä ja koulun sisäliikuntatiloista pulaa. 1?500 ihmisen ruokkiminen samassa ruokalassa kahden ja puolen tunnin aikana ei myöskään ole muuttunut hiljaiseksi.

Kimpisen koulun vanhempaintoimikunnan jäsen Markus Sarantola muistaa hyvin tiedotustilaisuudet, joita Alakylän koululla pidettiin Kimpisen suurkouluun siirtymisestä. Monet vanhemmat olivat huolissaan.

-Aika moni varmaankin lopetti huolehtimisen saman tien, kun uusi koulu aloitti. Uskon, että toimikunnan kokouksissa olisi käsitelty ongelmia, jos niitä olisi. Nyt niitä ei ole mainittu.

Sarantolan mielestä oli hyvä, että isosta koulusta ja sen mahdollisista ongelmista keskusteltiin perinpohjaisesti. Uhkakuvienkin maalailu oli hänen mielestään hyödyllistä.

-Siirto tehtiin kädestä pitäen neuvoen. Jos kukaan ei olisi ollut ennakkoon mistään huolissaan, olisiko esimerkiksi järjestyshäiriöitä ollut enemmän. Voi kai sanoa, että Kimpisen tapauksessa ennakointi onnistui, Sarantola sanoo.

Lappeenrannan kaupunki kertoo tällä viikolla torstaina länsialueen tulevista palveluista.

Eniten alueen asukkaat ovat vastustaneet suunnitelmia Skinnarilan, Kuusimäen ja Lavolan koulujen sekä Skinnarilan ja Liesharjun päiväkotien sulkemisesta ja niiden toiminnan keskittämisestä Sammonlahden ja Lappeen koulujen yhteyteen.

Parasta Kimpisen kokoisessa yksikössä on rehtori Valkeapään mukaan se, että kun porukkaa on paljon, hengenheimolaisten löytyminen on helpompaa – niin opettajille kuin oppilaille.

Oppilashuollon esimies Kirsi Leinosen mukaan tämä näkyy siinä, että Kimpisessä erilaisen on helppo olla erilainen, isoon massaan mahtuu kaikenlaisia.

-Aluksi oppilaiden määrä hirvitti. Nyt on huomattu, että Kimpinen on toimiva ja kiva kokonaisuus, Leinonen sanoo.

Moni oli huolissaan etukäteen pienten ja isojen törmäämisestä keskenään.

-Tietooni ei ole tullut oikeastaan lainkaan sellaista, että isommat kiusaisivat pienempiä. Kiusaamiset tapahtuvat oikeastaan aina omanikäisten porukoissa, Valkeapää sanoo.

Kimpisen koulukeskus

Yhteensä 1 500 oppilasta.

90 opettajaa.

Peltolan esikoululaiset ja 1.-3.-luokat

(120 oppilasta).

Pohjolankatu 23: 3.-9.-luokat

(880 oppilasta).

Kimpisen lukio (580 oppilasta).

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola