Saara Suomalainen tarjoilee tykkilyöntejä

PESÄPALLO. Naisten superpesiksen toissa kauden lyöjäkuningattaren tehtävänä on auttaa Pesä Ysit jälleen pudotuspeleihin.

Kalle Sipiläinen , Anssi Silvennoinen

Paluumuuttaja Saara Suomalainen hankittiin isoon rooliin Pesä Ysien joukkueeseen. Hänen tehtävänään on takoa sellaisia lyöntejä, että lappeenrantalaiset nähdään ensi kesänä jälleen naisten superpesiksen pudotuspeleissä.

— Totta kai se luo paineita, että pystynkö auttamaan joukkuetta parhaalla mahdollisille tavalla. Tilastot ja muut sen sijaan eivät tuo paineita, naurahtaa naisten superpesiksen lyöjätilaston toissa kaudella voittanut Suomalainen.

Haminan Palloilijoiden kasvatti edusti kaksi viime kautta Viinijärven Urheilijoita. Sitä edelliset kaksi kesää kuluivat Vihdissä, jonne hän suuntasi Pesä Yseistä.

— Pari tuttua pelaajaa on. Myllyksen Kaisun kanssa taisimme pelata jo C-tytöissä. Ja Alavan Susannan kanssa olemme Vihdissä kämppiksinä kesät viettäneet. Muutenkin on tuttuja kasvoja, ei ollut kuin muutama ihan uusi pelaaja, Suomalainen kertoo Ysien nykyisestä ryhmästä.

Kahdella viime kaudella Ysit on jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle. Toisin kuin edelliskausina, niin tulevana kesänä joukkueen kaikki pelaajat ovat aikuisikäisiä.

Pelaajarinki on myös viime vuosia laajempi. Pelinjohtaja Ville Lantan mukaan sisäinen kilpailu pelipaikoista on kovaa. Saara Suomalaisen lisäksi kaivattua lyöntivoimaa joukkueeseen tuo Vihdin Pallosta opiskelujen myötä siirtynyt Susanna Alava.

— Keväällä kauden avauspelin ulkopuolelle jää pelaajia, jotka ehdottomasti pystyvät superpesistä pelaamaan, koska kokoonpanoon voi nimetä vain 12. Kauden mittaan pelaajapakkamme tulee tietysti elämään, Lantta kertoo.

Edellisellä visiitillään Suomalainen pelasi Yseissä pääasiassa tyttöjen ja kakkosjoukkueen pelejä, vaikka superin ringissäkin hän ehti olla mukana.

Kaudet Vihdissä olivat nousujohteisia, kunnes kesä 2014 toi läpilyönnin: 24 runkosarjan ottelussa 1+70=71 juoksua ja lyöjätilaston voitto.

Mutta mitä tapahtui viime kaudella? 23 runkosarjan ottelussa syntyi enää 0+26=26 juoksua.

— Pitkin kesää koetettiin pohtia, että mikä on. Mielestäni valmistautumisessa, harjoittelussa tai muussa ei ollut mitään, mikä sen selittäisi. Ei ollut vain niin puhtaita osumia. Ehkä sekin vaikutti, että vastustajat tiesivät jo pelata parhaita lyöntejäni pois, Suomalainen miettii.

Haminan kasvatti ei ole mikään läpilyöjätykki, vaikka suoraviivaisesti iskeekin. Superpesiksessä Suomalaisen tilastoihin ei ole kirjattu yhdelläkään kaudella yhtä kunnaria enempää.

— Enemmän yksittäisiä juoksuja, hän toteaa.

— Lyöntirepertuaari on aika rajasta rajaan, vaikka kakkospuoli ehkä vähän painottuukin.

Pesä Ysit avasi talven harjoituspelinsä viikonvaihteessa kahdella voitolla. Viinijärvi ja Hyvinkää kaatuivat Imatran hallissa pelatuissa otteluissa.

Halli-SM:n alkulohkovaiheen Pesä Ysit pelaa Viinijärveä ja Jyväskylän Kirittäriä vastaan 27. helmikuuta Imatralla. Halli-SM:n lopputurnaus järjestetään Joensuussa 12.—13. maaliskuuta.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen, Anssi Silvennoinen