Lappeenranta maksaa yrityksille työllistämisestä

Lappeenranta. Firma voi saada 1 500 euroa, jos se palkkaa nuoren tai pitkäaikaistyöttömän vähintään puoleksi vuodeksi.

Timo Laitakari

Lappeenrannan kaupunki ryhtyy tukemaan yritysten työllistämistä rahahoukuttimella. Kaupunginhallitus päätti maanantaina aloittaa niin sanotun yrityslisän käytön.

Helmikuussa alkavan kokeilun aikana yritys voi saada kaupungilta 1 500 euron kertakorvauksen, kun se palkkaa töihin lappeenrantalaisen työttömän. Tuen ehtona on, että palkattava on joko alle 30-vuotias tai ollut yli vuoden työttömänä.

Työsuhteen keston pitää olla yli puoli vuotta, ja viikkotunteja töissä pitää kertyä vähintään 18. Työstä pitää maksaa normaali palkka.

Pitkään työttömänä olleiden määrä Lappeenrannassa on jatkanut kasvuaan. Marraskuussa Lappeenrannan työttömyysaste oli 15,1 prosenttia. Työttömistä yli 1 500 oli ollut työttömänä yli vuoden.

Kaupungin taloudelle työttömyys aiheuttaa ongelmia paitsi menetettyinä verotuloina myös kasvavina työmarkkinatuen maksuina. Viime vuonna Lappeenranta maksoi työmarkkinatuen kuntaosuutta yhteensä 6,6 miljoona euroa.

Kaupungin budjetissa on tälle vuodelle varattu 300 000 euroa yrityslisäkokeiluun. Kokeilua on valmisteltu yhdessä TE-palveluiden ja kaupungin elinkeinoyhtiö Wirman kanssa. Yrityksille pidettiin joulukuussa keskustelutilaisuus, jossa kuultiin heidän näkemyksiään kokeilusta.

Lappeenrannan kaupungin maksaman yrityslisän lisäksi yritys voi saada palkkatukea myös valtion TE-palveluilta.

 

Kirjoittaja:
Timo Laitakari