Luumäen asema päätyi huutokauppaan

Asema. Vuonna 1890 rakennettu asemarakennus on myyjän mukaan huonossa kunnossa. Wäinö Aaltosen veistämä Suomen oikeustaistelun muistomerkki ei kuulu kauppaan.

Matti Saarela

Senaattikiinteistöt on laittanut Luumäen aseman kiinteistön myyntiin. Rautatieasemaa myydään verkon Huutokaupat.com -sivustolla 8 500 neliömetrin määräalana. Asema on myynnissä 15. helmikuuta asti. Myyjä sitoutuu myymään kohteen korkeimman tarjouksen tekijälle.

Myyjän mukaan vuonna 1890 rakennettu asema ja saunarakennus sekä vuonna 1963 rakennettu asuinrakennus ovat huonokuntoisia ja peruskorjauksen tarpeessa. Kohteessa ei ole sähköliittymää. Asemarakennuksessa on vesi- ja viemäriliittymä. Asuinrakennuksissa ei ole vesijohtoa eikä viemäriä.

Kauppa ei koske aseman vieressä seisovaa Wäinö Aaltosen veistämää Suomen oikeustaistelun muistomerkkiä. Näin vakuuttaa myyntipäällikkö Asko Taskila Senaattikiinteistöistä.

-Muistomerkki ei ole myytävällä alueella.

Kansalaiskeräyksellä rahoitettu muistomerkki pystytettiin vuonna 1937 Luumäen asemalle, josta Suomen perustuslakeja puolustanut P.E. Svinhufvud lähetettiin toisen sortokauden aikana 1914 Siperiaan.

Museovirastolle Senaattikiinteistöjen päätös myydä Luumäen asema tuli yllätyksenä. Etelä-Karjalan maakuntakaavassa Luumäen asema on huomioitu kulttuurihistoriallisesti merkittävänä ympäristönä.

-Meidän pitää selvittää asia, rakennusneuvos Matti Vatilo ympäristöministeriöstä vastaa kysymykseen muistomerkin tulevaisuudesta.

Muistomerkkiä siirrettiin sen alkuperäiseltä paikalta 14 metriä uuden sivuraiteen tieltä joulukuussa 2009. Suuren, 32,5 tonnia painavan monumentin siirto maksoi tuolloin 130 000 euroa.

Luumäellä on elätelty ajatusta, että Suomen oikeustaistelun muistomerkki siirrettäisiin nykyisen Kuutostien paikalle kaavaillun Museotien varteen. Kunnanjohtaja Anne Ukkonen arvelee kuitenkin, että siirto tulee liian kalliiksi.

Senaattikiinteistöt myy huutokaupalla myös Taavetin rautatieasemaa. Asema myydään noin 700 neliömetrin määräalana. Asemarakennus on rakennettu vuonna 1905. Rakennus on ollut myyjän mukaan kylmillään, ja sen katto vuotaa.

Taavetin asema on myynnissä 15. helmikuuta saakka.

Kirjoittaja:
Matti Saarela