Maahanmuutto myllersi myös viraston

Lappeenranta. Maahanmuuttovirasto muutti itsekin ja kasvatti työntekijämääränsä sataan. Valtaosa henkilöstöstä on uusia, maanantaina työnsä aloittavia.

Etti Kantola

Satulatuoleja ja tietokoneen näyttöjä lojuu käytävillä. Muuttolaatikoita on kasapäin. Yhdestä pilkistää kartta. Meneillään on uusien työtilojen sisustaminen sadalle Maahanmuuttoviraston työntekijälle.

Maanantaina aloittaa työnsä 47 uutta ylitarkastajaa. Heidän tehtäviinsä kuuluvat turvapaikanhakijoiden puhuttelu ja päätösluonnosten kirjoittaminen. 16 uutta sihteeriä vastaa papereista ja juoksevista asioista. Vielä elokuussa koko Lappeenrannan toimipisteen henkilöstömäärä oli 16, nyt sata.

— Toimistotarvikkeita tuli viisi lavallista, sanoo tulosalueen johtaja Hanna Tikkala.

Uudet sihteerit palkattiin pääosin Etelä-Karjalasta, mutta ylitarkastajista valtaosa tulee muualta, muun muassa Joensuusta ja Tampereelta. Työsuhteet kestävät vuoden loppuun.

Jopa vielä suuremmalle työntekijämäärälle olisi tarvetta, mutta se ei ratkaisisi turvapaikkahakemusruuhkaa. Tulkeista on huutava pula, ja ilman heitä virkamiehet eivät voi tehdä puhutteluita.

 

Uudet tilat sijaitsevat Lappeenrannan Energian vanhassa konttorissa ydinkeskustassa.

Toinen vaihtoehto oli entinen Armilan koulu, mutta se olisi vaatinut remonttia, joka olisi viivästyttänyt muuttoa. Ja Maahanmuuttovirastossa on nyt tulenpalava kiire.

Uusissa tiloissa vanhoja työntekijöitä ilahduttaa erityisesti kaksi asiaa. Ensinnäkin siellä on paljon ikkunoita, toisin kuin Satamatien entisessä eläinsuojassa. Ja lounastauolla pääsee kaupungille.

 

Arkistohuoneessa on metritolkulla paljon puhuttua tavaraa: turvapaikkahakemuksia.

Ne ovat punaisia ja keltaisia mappeja, joiden päällä lukee hakijan nimi. Keltaiset mapit kuuluvat yksin tulleille alaikäisille.

Hyllyillä on eri vaiheissa olevia hakemuksia: käsittelemättömiä, tiedoksiantoa odottavia, lainvoimaisuutta odottavia. Valmiiden päätösten hyllyllä mappeja on vähiten.

Tikkala kertoo, että mapit todennäköisesti häviävät lähivuosina, sillä hakemukset on tarkoitus käsitellä sähköisesti.

Turvapaikanhakijat käyvät Maahanmuuttovirastossa vain puhuttelutiloissa. Puhutteluhuoneissa on videotulkkausyhteys. Lappeenrannassa on käytettävissä vain muutama paikallinen tulkki, koska enempää ei ole löydetty. Useimmiten helsinkiläinen tulkki toimii etänä. Suurin kysyntä on arabian tulkeista, mutta myös Afganistanin kielten pashtun ja darin taitajista.

Puhutteluhuoneita on uusissa tiloissa 10. Tarvetta olisi ollut 15:lle. Virasto voi käyttää aluksi vanhan toimistonsa puhutteluhuoneita, ja kolme on luvassa myös Konnunsuon vastaanottokeskukseen. Lisäksi viraston työntekijät voivat käydä puhuttelemassa vaikkapa Joensuun poliisilaitoksella. Puhuteltavat ovat Kaakkois-Suomen ja Itä-Suomen poliisilaitosten alueelta.

— Iisalmesta Pyhtäälle, Tikkala sanoo.

 

 Tammikuussa eniten afganistanilaisia

Suomessa vireille tulleet turvapaikkahakemukset

1.1.—24.1.2016:

Afganistanin kansalaisia 240

Irakin kansalaisia 182

Intian kansalaisia 63

Iranin kansalaisia 38

Syyrian kansalaisia 31

Yhteensä 818 hakijaa

 

Maahanmuuttovirasto Lappeenrannassa

Aloitti 2004 ulkomaalaisvirastona Linnoituksen kärjessä.

Tilat suunniteltiin noin 20 työntekijälle. 16 uutta virkamiestä palkattiin.

Valtaosa turvapaikanhakijoista tuolloin entisen Jugoslavian alueelta ja Venäjältä.

Viraston nimi vaihtui 2008.

Viime syksynä alkoi nopea laajeneminen.

Syyskuussa tuli kahdeksan uutta työntekijää, marraskuussa kymmenen. Tilat kävivät ahtaiksi.

Uusiin tiloihin muutti tammikuussa 36 vanhaa työntekijää. Kokonaismäärä helmikuun alussa on sata.

Virasto toimi myös Imatralla 2009—2010.

 

Kirjoittaja:
Etti Kantola