Odinin sotilaita myös Lappeenrannassa

Katupartiointi. Soldiers of Odin -ryhmällä on Suojelupoliisin mukaan aktiivista toimintaa vain muutamalla paikkakunnalla.

Seija Hackman

Äärioikeistolaisen Soldiers of Odin?-ryhmän Facebook-sivujen mukaan ryhmällä on toimintaa myös Lappeenrannassa. Kaupunki mainittiin yhtenä toimintapaikkakuntana sunnuntaina sivuille tehdyssä päivityksessä. Kaikkiaan listalla oli maanantaina 24 paikkakuntaa Suomessa.

Soldiers of Odin on yksi niistä ryhmistä, jotka ovat yleisen turvallisuuden nimissä alkaneet perustaa eri puolille maata omia katupartioitaan.

Poliisilla ei maanantaina ollut tietoa ryhmän mahdollisesta toiminnasta Lappeenrannassa.

-Siihenkin suhtaudun suurella varauksella, pitääkö tieto noin monesta paikkakunnasta paikkansa, ylikomisario Ilkka Pöyhiä Kaakkois-Suomen poliisista toteaa.

Myös Suojelupoliisista viitataan siihen, että toiminnan käsite on suhteellinen.

-Ryhmän listalla on 24 paikkakuntaa, mutta viranomaisilla on havaintoja aktiivisesta toiminnasta vain muutamalla paikkakunnalla, Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala kertoo.

Suojelupoliisi ei kerro, kuuluuko Lappeenranta näihin paikkakuntiin.

Rantala muistuttaa, että Soldiers of Odin on vain yksi ryhmistä, joille turvapaikanhakijatilanne ja maahanmuuttokeskustelu antavat tilaisuuden nostaa profiiliaan.

-Keskeistä on, että kyse on pienestä joukosta ihmisiä.

Vaikka ääriryhmät ovat pieniä, Suojelupoliisi pitää niitä silmällä.

-Ne eivät uhkaa valtakunnan turvallisuutta, mutta väkivallan riski niihin liittyy kuten katupartiointiinkin. Niihin liittyy maahanmuuttovastaisuutta, joten ne eivät lisää turvallisuutta. Vastatoimintaa ja kilpailevia ryhmittymiä on jo syntynyt.

Katupartioiden muodossa annettu kansalaisapu ei ilahduta myöskään Ilkka Pöyhiää.

-En pidä sitä suotavana enkä tarpeellisenakaan. Jos ajatellaan Lappeenrannan tilannetta, niin se on kyllä poliisin hallinnassa. Ei tänne tarvita minkäänlaisia sotilaita partioimaan, Pöyhiä toteaa.

Puolesta ja vastaan

Etelä-Saimaa kysyi viikonloppuna verkkolehden lukijoilta, tarvitaanko Etelä-Karjalassa katupartioita.

Kyselyyn tuli 833 vastausta. 51,5 prosenttia vastaajista eli 429 vastaajaa katsoi, ettei katupartioita tarvita. 48,5 prosenttia eli 404 vastaajaa oli katupartioinnin kannalla.

Kirjoittaja:
Seija Hackman