Olli Pylkkönen vaihtoi golfviheriön yrittäjän elämään

Golf. Suoraan koulusta yrityselämään hypännyttä Olli Pylkköstä ei juuri kukaan kutsu nuoreksi yrittäjäksi. Riittävä määrä pelikierroksia golfkentillä riittävät käyntikortiksi.

Vesa Salminen

Golfmailojen keskellä istuu nuori mies. Yrityksen verkkosivujen mukaan Manager, Sales?&?Marketing.

– Ei meillä varsinaisesti mitään titteleitä ole. Jos simulaattorista hajoaa lamppu, se pitää mennä vaihtamaan, Swingmakers Golfin osakas Olli Pylkkönen, 24, sanoo.

Myynnin ja markkinoinnin lisäksi Pylkkönen vastaa Swingmakersissa taloushallinnosta.

Asiakkaille entinen kilpagolfaaja on Lappeenrannan Kahilanniemen ja Tuosan kentiltä niin tuttu, ettei hän ole mitään erityistä suhtautumista ikäänsä huomannut. Entinen Viipurin Golfin ja SaiPan toimitusjohtaja Matti Nenonen kuulemma muistaa vielä sisään tullessaan tervehtiä Pylkköstä nuoreksi johtajaksi.

Tasoitus on yhä kelvollinen 3.5, kun parhaimmillaan se oli 1.6. Pylkkönen ohjaa nykyisin viheriöllä satunnaisesti yritysasiakkaita ja alkeiskurssilaisia. Omalle pelaamiselle ei aikaa ole.

– Se on niin harvinaista jo, ettei enää haittaa, vaikka hutkisi pitkin metsiä.

Pylkkönen lähti Swingmakers Golfin osakkaaksi elokuussa 2013. Viidentoista prosentin siivun lunastamiseen vaadittiin käyntiä pankissa ja vähän isän ja äidinkin tukea.

Muut osakkaat ovat 15 prosentin osuudella ammattivalmentaja, Head Pro Markku Hietanen ja 70 prosenttia omistava emoyhtiö Swingmakers.

Pylkkönen valmistui viime keväänä tradenomiksi ja ehti sitä ennen opiskella ja tehdä töitä yhtäaikaa kahden vuoden ajan. Kun koulunkäynti keskittyi talveen ja golf kesään, yhtälö toimi. Opinnäytetyön hän sai sujuvasti tehtyä omassa yrityksessä.

– Töissä käytäntöä ja koulussa siihen oppia pohjalle.

Pylkkönen oli itse lupaava golfaaja, mutta into yrittämiseen vei voiton.

Viimeiset golfkisansa hän pelasi 2012 ja joitain kierroksia 2013. Yrittäjän työaika on kesän sesonkiaikana 10-12 tuntia joka päivä ja kotonakin pitäisi käydä.

– Kyllä tämä varmaankin leipää tuo paremmin pöytään kuin jos olisin ryhtynyt golfammattilaiseksi.

Pylkkösen mukaan yritystoiminta on kiinnostanut häntä lukiosta lähtien, mutta mahdollisuus lähteä osakkaaksi Swingmakersiin opiskelujen vielä ollessa kesken oli hänelle itselleenkin yllätys.

Pylkkönen voisi olla myös jääkiekkoilija. Eliteprospectista löytyvät yhä hänen tilastonsa U16-maajoukkueen ajoilta. Pelit SaiPassa loppuivat, kun palo golfiin oli liian kova.

– Keskellä kesää oli jääkiekon maajoukkueleiri, mutta itse halusin pelata golfia.

Kolme vuotta golfin ja kiekon yhdistelmä toimi, mutta sen jälkeen viheriö vei voiton.

– Iskän mielestä pitäisi vieläkin pelata jääkiekkoa.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen