Sairaalakaupasta valitus hallinto-oikeuteen

TAIPALSAARI. Kymmenen kunnanvaltuutettua vaatii, että joulukuinen sairaalakauppapäätös valmistellaan uudelleen.

Outi Salovaara

Kymmenen taipalsaarelaista valtuutettua on valittanut Itä-Suomen hallinto-oikeuteen kunnanvaltuuston joulukuisesta sairaalakauppapäätöksestä.

Valtuusto päätti 16. joulukuuta ostaa Lappeenrannan kaupungilta Taipalsaaren entisen sairaalakiinteistön 600 000 eurolla.

Yksi valituksen allekirjoittajista on valtuutettu Jukka Kinnunen (kesk.).

— Valtuustolle ei esitelty sairaala-asiaa ennakkoon lainkaan. Tuntia ennen valtuuston kokousta aiheesta oli seminaari, jonka materiaalia emme saaneet etukäteen. Seminaarin jälkeen ei ollut aikaa harkita asiaa tai edes käydä ryhmäkeskustelua.

Kinnusen mukaan valtuutetut tekivät päätöksen sairaalakaupasta ilman tietoa esimerkiksi kiinteistöön liittyvistä välttämättömistä investointikuluista tai vuosittaisista satojen tuhansien eurojen ylläpitokuluista.

Kinnunen esitti joulukuun valtuustossa, että kunnanhallituksen esitys sairaalakaupasta palautetaan uudelleen valmisteluun puutteellisten tietojen vuoksi. Äänestyksessä Kinnusen esitys hävisi äänin 10—14. Tyhjiä ääniä annettiin kaksi.

Tämän jälkeen valtuusto ei äänestänyt siitä, ostetaanko sairaala-alue vai ei. Päätökseksi kirjattiin, että kunta ostaa sairaalakiinteistön.

Äänestystä ei siis järjestetty lainkaan ensimmäisen äänestyksen voittaneen ja alkuperäisen kunnanhallituksen ostoesityksen välillä, mitä valittajat pitävät äänestysjärjestyksen vastaisena. Heidän mielestään valtuuston päätös ei ole pätevä, ja ostopäätös on käsiteltävä valtuustossa uudelleen.

Erimielisyys heijastui Taipalsaaren kunnanhallitukseen tiistaina, kun hallitus käsitteli sisäilmaongelmaisen Saimaanharjun yhtenäiskoulun väistötila-asiaa.

Kunnanhallitukselle oli tehty oikaisuvaatimus, jossa vaadittiin, että koulun väistötilat on rakennettava tilaelementeistä yhtenäiskoulun pihalle sen sijaan, että väistötilat sijoitetaan ostettavaan sairaalakiinteistöön.

Oikaisua vaatineet olivat pääosin samoja henkilöitä kuin hallinto-oikeuteen valittaneet. Heidän mielestään sairaalan tilat ovat kalliit, epäkäytännölliset, tehottomat ja terveyden kannalta arveluttavat.

Kunnanhallitus hylkäsi oikaisuvaatimuksen yksimielisesti.

Jukka Kinnusen mielestä hallituksen ei olisi pitänyt käsitellä väistötila-asiaa lainkaan, koska valtuuston sairaalapäätöksestä on valitettu.

Hallinto-oikeuteen valittaneet

Marika Frilander (sd.)

Sanna Kahari (Taipalsaari-ryhmä)

Sirpa Kairulahti (Taipalsaari-ryhmä)

Rauno Kankkunen (sd.)

Jukka Kinnunen (kesk.)

Elma Mikkola (sd.)

Anna-Liisa Pekkanen (kesk.)

Jari Tarhonen (kesk.)

Helena Uski (kesk.)

Pekka Wallen (Taipalsaari-ryhmä)

Kirjoittaja:
Outi Salovaara