Teatteri tutuksi lapsille

Teatteri. Lappeenrannan kaupunginteatterin avajaisviikko tarjoaa ohjelmaa kaiken ikäisille. Nukketeatteri Sytkyt vihkii lapset teatterin saloihin.

Kaisa Juntunen

Lapset pääsevät kokeilemaan miekkailemista Lappeenrannan uuden kaupunginteatterin salissa. He pääsevät myös kokemaan, miten valot ja äänet muuttavat tavallisen näköisen tilan taikamaailmaksi.

Nukketeatteri Sytkyt tarjoaa Lappeenrannan kaupunginteatterin avajaisviikolla lapsille omaa ohjelmaa. Lapset pääsevät ensin tutustumaan teatterin kulisseihin ja näkevät sen jälkeen nukketeatteriesityksen Talvisatuja.

Lapsia ei viedä teknikkojen koppiin ihmettelemään miljoonien eurojen laitteita, vaan he pääsevät kokemaan, mitä laitteilla saadaan aikaan.

— Lapset saavat kokeilla roolivaatteita. Voimme taikoa yön ja puhaltaa taikaääniä, lupaa Juha Laukkanen Nukketeatteri Sytkystä.

Laukkanen kertoo lapsille näyttelijän, ohjaajan ja muiden teatteritekijöiden työstä.

— Näytän myös satukirjat ja kerron, kuinka joku on ne kirjoittanut.

 

Laukkanen on koostanut Talvisatuja-esityksen Anni Swanin ja H.C. Andersenin saduista. Anni kertoo satuja kahdeksalle sisarukselleen, jotka pötköttävät pedeissä.

Anderssenin saduista Laukkanen valitsi esitykseensä Pienen tulitikkutytön sekä Kuusen. Anni Swanin sadun hän pitää vielä salaisuutena.

Laukkanen pitää tärkeänä, että lapset saavat kosketuksen paitsi teatteriin myös omaan kulttuurihistoriaan. Näytelmässä vilahtaa Anni Swanin isä Carl Gustaf Swan, joka lukee sanomalehteä, perustamaansa Lappeenrannan Uutisia.

— Tämä osa paikallishistoriaa ei ole varmaan kaikkien aikuistenkaan muistissa. Swanit eivät ole hirveästi esillä Lappeenrannassa.

Laukkanen pitää Swanin saduista.

— Ne ovat maanläheisiä vanhoja kunnon satuja.

 

Teatterivierailu esityksineen on suunnattu noin 3—8-vuotiaille lapsille. Tarjolla on niin aamupäivän kuin illankin näytöksiä.

Pois lähtiessään lapset saavat mukaansa diplomin, joka jää käsinkosketeltavaksi muistoksi heidän tekemästään teatterikierroksesta.

— Toivon, että kokemus tarjoaa lapselle ensimmäisen portaan taiteeseen, ja että hän saa kipinän käydä teatterissa, Laukkanen sanoo.

Vierailu esityksineen kestää puolisen tuntia.

Perjantaina koittavan avajais-ensi-illan jälkeen teatterilla juhlistetaan uusien tilojen valmistumista koko seuraava viikko.

Juhlaviikon jatkeeksi ensimmäinen Teatteriklubi kokoontuu yleisölämpiössä tiistaina 26. tammikuuta. Klubi on tarkoitettu kaikille teatterista kiinnostuneille katsojille.

— Klubin tapaamisissa tutustutaan teatterin ohjelmistoon ja esityksiin ja tavataan teatterin eri ammattilaisia. Teatteriklubin on tarkoitus kokoontua kevätkaudella 2016 ajankohtaisten asioiden äärelle joka kuukauden toiseksi viimeisenä tiistaina, kertoo teatterinjohtaja Timo Sokura.

Avajaisviikon ohjelmaa 18—23. 1.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen saapuu avaamaan uuden kaupunginteatterin perjantaina 15. tammikuuta.

Kolmen pennin ooppera suurella näyttämöllä to 21.1.,

pe 22.1. ja la 23.1. klo 19.

Mummo pienellä näyttämöllä ke 20.1. klo 19 ja la 23.1.

klo 14.

Esittelykierros lapsille sekä Talvisatuja-nukketeatteriesitys teatterin pienellä näyttämöllä 18.–22.1. Näytöksiä on joka päivä maanantaista perjantaihin, aamuisin sekä iltaisin.

Teatterinjohtaja Timo Sokura vetää esittelykierroksia aikuisille. Ne lähtevät yleisölämpiöstä ma—ti tasatunnein klo 11—15 ja illalla klo 17 ja 19. Esityspäivinä ke—pe kierroksille pääsee tasatunnein klo 11–15 ja 17.30.

Teatterijuhlan kunniaksi 18.–23.1. ostetuista peruslipuista saa 10 % alennusta kaikkiin omiin kevätkauden esityksiin (ei vierailut). Alennuksen saa asiakaspalvelukeskus Winkistä ja teatterin lipunmyynnistä.

Koko avajaisviikon lipunmyynti palvelee teatterin lämpiössä poikkeuksellisesti klo 9–19. Muina aikoina teatterin lämpiössä sijaitseva lippukassa aukeaa tuntia ennen esitystä.

Juhlaviikon jatkeeksi kokoontuu ensimmäinen Teatteriklubi yleisölämpiössä seuraavana tiistaina 26.1.

klo 18.

Lisätietoa ohjelmistosta saa teatterin kotisivuilta www.lprteatteri.fi

 

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen