Categories
Artikkelit

Uutisen takaa. PEPO otti valtikan

Kärsivällisesti perustaansa rakentanut PEPO on nyt eteläkarjalaisen jalkapallon ykköspaikalla. Kultsulla olisi valmentaja, mutta pelaajat puuttuvat. Palloliiton takaraja sarjapaikan vastaanottamiseksi on 15. helmikuuta.

Vesa salminen

Joutsenon Kultsu FC:n taival jalkapallon Kakkosessa näyttää olevan toistaiseksi päättymässä. Lappeenrannan ja koko maakunnan ykkösjoukkueeksi on noussut PEPO, joka on rakentanut perustaansa jopa hämmästyttävän kärsivällisesti. Seuran toiminta on millä tahansa kilpaurheilun mittarilla mitattuna laadukasta.

PEPO on hyvä esimerkki siitä, että pienillä askelilla ja kirkkaalla strategialla toiminnan voi hioa ammattimaiseksi. Kun juniorimylly jauhaa, vuosittaisen pelaajien ostosretken voi jättää väliin.

Kultsusta siirtyneellä valmentajalla Mika Heinolla on käsissään omista junioreista rakennettu kokoonpano, johon on hankittu täsmävahvistuksia. Joutsenosta Heinon matkaan lähti vain yksi pelaaja, kokenut kärki Petteri Rönkkö, mutta muuten lappeenrantalaisvalmentaja jätti edellisen seuransa rauhaan.

Kultsun valmentajaksi kaavailtu Janne Miettinen sanoo olevansa yhtä epätietoinen joukkueen tulevaisuudesta kuin muutkin. Kultsu on keskittänyt tiedotuksen seuraa pyörittäneelle viime kauden joukkueenjohtajalle Jari Niiraselle, mutta se viestintäkanava on mykistynyt.

Miettinen kertoo olevansa edelleen valmis valmentamaan, jos asiallinen ryhmä saadaan kasaan, mutta tällä hetkellä Kultsun edustusjoukkueella ei ole toimintaa.

Virallisesti Joutsenossa yritetään vielä. Aikaa Palloliiton takarajaan on pari viikkoa. Kultsu maksoi osallistumismaksun Kakkoseen normaalissa aikataulussa viime marraskuussa.

Jos sarjaan ilmoittautunut seura luopuu paikastaan ennen 15. helmikuuta, pääsee se Palloliiton mukaan samalle sarjatasolle aikaisintaan kahden vuoden kuluttua. Jos luopuminen tapahtuu helmikuun 15:nnen päivän jälkeen, seura pääsee samalle sarjatasolle viiden vuoden kuluttua.

Kultsun try outissa 20. tammikuuta ei ollut ainuttakaan uutta pelaajaehdokasta, eikä heitä ole odottamassa missään muuallakaan. Joutsenolaisten kakkosjoukkue harjoittelee Jyrki Peräkylän johdolla, mutta Kolmosen joukkueesta se ei Kakkosen joukkueeksi pelkällä julistuksella kasva, eikä siitä Joutsenossa varmasti haaveillakaan.

Kakkosen tason sopimuspelaajia on kaksi: VPS:n testissä oleva maalivahti Craig Hill ja Amerikassa oleva toppari Walter Kromholtz. Molemmat pyrkivät muualle.

Tilanne muistuttaa viime kevään viivelähtöä, kun Mika Heino otti Kultsun valmennuksesta vastuun kolme viikkoa ennen sarjan alkua. Siinä vaiheessa oli jo pelaajia, mutta tasoa piti hankinnoilla vankistaa.

Eteläkarjalaisen jalkapallon värikkäimmät vuodet elettiin 2007-2008, kun pitkään Suomessa asunut venäläinen rakennustarvikkeiden tukkukauppias Vasili Manushin alkoi pyörittää Rakuunoiden edustusjoukkuetta. Manushin rahoitti toiminnan omilla ja ilmeisesti myös venäläisten puufirmojen rahoilla. Mukaan hänet houkutteli Rakuunoiden joukkueenjohtaja Vladimir Desnitsa.

Venäläisiä pelaajia rahdattiin itänaapurista siihen tahtiin, että sillä olisi pyörittänyt keskikokoista lappeenrantalaista kauppakeskusta. Toiminta oli suurieleistä, joukkue muun muassa lensi kolmeksi viikoksi Turkkiin leirille. Suomalaispelaajat jätettiin kotiin.

”Manushin aikoo nostaa Rakuunat liigaan muutamassa vuodessa”, kerrottiin managerin haaveista Etelä-Saimaassa kesällä 2007.

Sitä ennen Rakuunat oli jo ollut useamman vuoden taloudellisessa kurimuksessa. Ja oli myös sen jälkeen.

Etelä-Karjalan jalkapallossa Kultsun mahdollinen luopuminen ei ole ainutlaatuista. Usein syynä on ollut kovan satsauksen jälkeen velkaantuminen ja toiminnan hiipuminen.

”Rästeissä rypenyt Rakuunat potkittiin piiristä ja sarjasta”, Etelä-Saimaa 25.4.2009.

”Kultsu luopuu kakkosesta”, Etelä-Saimaa 16.3.2000.

”Takaajat maksavat KOP:lle LauTP:n miljoonalainat”, Etelä-Saimaa 29.12.1993.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen