Yhdistäminen saa ymmärrystä

KOULUTUS. Yliopiston ja ammattikorkeakoulun henkilökunta on jo aavistellut yhdistymistä. Ratkaisu saa myönteisen vastaanoton.

Ilpo Leskinen

Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun yhdistyminen saa myötämielisiä kommentteja Skinnarilan kampuksen henkilökunnalta.

-Ensimmäinen ajatus oli, että nytkö tämä sitten tapahtui. Asia ei yllättänyt, mutta nopea ajoitus ehkä enemmän, Saimaan ammattikorkeakoulun konetekniikan tuntiopettaja Heikki Liljenbäck sanoo.

Ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opettaja, OAJ:n pääluottamusmies Marita Pirkka katsoo, että yhteistyö on vienyt vääjäämättä kohti yhdistymistä.

-Ammattikorkeakoulun siirtyminen Skinnarilaan oli jo ensi askel. Yhteistyö on tiivistynyt koko ajan. Toki yllätyin, että nytkö tuli se päivä.

Pirkan mielestä oppilaitokset ovat yhdessä vahvempia kuin yksinään. Samalla tarjoutuu mahdollisuuksia voimalliseen kehittämiseen.

-Minun tehtäväni ei ole miettiä suuria strategioita, mutta odotan mielenkiinnolla ja jännityksellä, mitä yhdistämisestä tulee. En ole kuullut yhtään negatiivista kommenttia yhdistämisestä.

Liljenbäck katsoo, että yhdistämisellä vältetään ammattikorkeakoulun fuusio Mikkelin ja Kymenlaakson suuntaan. Samalla voidaan tehostaa tilojen käyttöä.

-Huolia ja pelkoja minulla ei ole, kunhan yhdistäminen toteutetaan hyvin.

Yhdistymisestä järjestettiin tiedotustilaisuus keskiviikkoaamuna yliopiston Viipuri-salissa.

Tilaisuuteen osallistuneet yliopiston koulutuskoordinaattori Sari Damstén ja yliopiston sovellussuunnittelija Alli Järvinen suhtautuvat asiaan myönteisesti.

-En näin tuoreeltaan löydä suunnitelmista mitään negatiivista. Pitää tehdä kaikki mahdollinen, jotta toiminta säilyy Lappeenrannassa, Damstén sanoo.

Hän uskoo, että on parasta toimia hyvissä ajoin ja nopeasti.

-Tärkeintä on, että yliopistotasoinen opetus saadaan turvattua. Jotain on pakko tehdä. Miten mahtaisi käydä, jos ei tehtäisi yhtään mitään, Järvinen miettii.

Yliopisto-opettajat Maaret Paakkunainen ja Kari Vahteristo sekä tutkijaopettaja Ritva Tuunila ovat rauhallisin mielin yhdistymisestä kuultuaan.

Suunnitelmat eivät tulleet heille yllätyksenä, sillä yliopisto ja ammattikorkeakoulu ovat pitkin matkaa hakeneet yhteistyökohteita.

-Ei tämä aivan puskista tullut, Paakkunainen sanoo.

Opettajat pitävät yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhdistymistä luonnollisena jatkumona aiemmalle yhteistyön syvenemiselle.

-Yhdistäminen on hyvä asia, kun se suunnitellaan huolellisesti. Yliopisto ja ammattikorkeakoulu ovat yksinään hyvin pieniä yksiköitä, joten yhdistäminen on järkevää, Tuunila sanoo.

Vahteristo mainitsee positiivisena asiana sen, että työpaikkojen sanottiin säilyvän.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen