Keilahallin ja uimahallin kahvion vuokraus kilpailutetaan uudelleen

Lappeenranta. Markkinaoikeus kumosi perjantaina kaupungin päätöksen keilahallin ja uimahallin kahvion yrittäjistä.

Piia Kaskinen

 

Lappeenrannan nuoriso- ja liikuntalautakunta kilpailuttaa uudelleen Lappeenrannan uimahallin kahvion vuokrauksen sekä Lappeenrannan keilahallin vuokrauksen.

— Asia viedään takaisin lautakuntaan, ja molemmat tehtävät pistetään uudestaan hakuun heti keväällä, sanoo lautakunnan puheenjohtaja Armas Timonen.

Markkinaoikeus kumosi perjantaina Lappeenrannan kaupungin päätökset keilahallin ja uimahallin kahvion yrittäjistä.

Samalla se totesi, että kumpikin tehtävä on kilpailutettava uudelleen, mikäli kaupunki aikoo edelleen toteuttaa ne julkisina hankintoina.

 

Kaupunki pyysi viime vuoden toukokuussa tarjouksia uimahallin kahvion ja keilahallin vuokraamisesta ajalle 1.7.2015 — 30.8.2018, sekä mahdolliselle optiokaudelle kesäkuun 2021 loppuun saakka.

Kesäkuussa 2015 kaupungin nuoriso- ja liikuntalautakunta päätti jatkaa tiloja jo aiemmin vuokranneiden yrittäjien vuokrasopimuksia.

Se valitsi keilahallin vuokralaiseksi Keilakolmion ja uimahallin kahvion vuokralaiseksi Villi Mokan.

Kumpaankin tarjouskilpailuun vastannut Lappeenrannan Keilailuliitto valitti nuoriso- ja liikuntalautakunnan päätöksistä markkinaoikeuteen.

Sen näkemyksen mukaan tarjouspyynnöt suosivat nykyistä halli- ja kahvioyrittäjää. Lisäksi tarjouspyynnöissä ei kuvattu hakijoille asetettuja vaatimuksia tarpeeksi selvästi, eikä tarjousten vertailusta ilmene, kuinka niiden piste-erot olivat syntyneet.

Keilailuliiton valituksen mukaan kaupunki perusteli valintojaan myös tarjousten ulkopuolisilla seikoilla.

Markkinaoikeus kallistui perjantaina Keilailuliiton kannalle. Se päätti, että nuoriso- ja liikuntalautakunta on menetellyt julkisia hankintoja koskevien oikeusohjeiden vastaisesti, eivätkä tarjouspyynnöt ole turvanneet tarjoajien tasapuolista ja syrjimätöntä kohtelua tarjousten vertailussa.

Markkinaoikeus kumosi molemmat kaupungin tekemät hankintapäätökset.

Lisäksi se kielsi Lappeenrannan kaupunkia tekemästä hankintasopimusta kesäkuussa tehtyjen päätösten nojalla, keilahallin osalta 20 000 euron suuruisen ja uimahallin kahvion osalta 15 000 euron suuruisen sakon uhalla.

Päätöksistä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lappeenrannan Keilailuliiton puheenjohtaja Juho Turkkila ei vielä ottanut kantaa siihen, aikooko Keilailuliitto jättää tarjoukset uudella kilpailutuskierroksella.

 

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen