Maaseudun maakaapelointia varten ehkä oma verkkoyhtiö

LAPPEENRANTA. Erillinen Lappeenrannan Energia -konsernin yhtiö kohdistaisi rakentamisen kustannukset sinne, minne maakaapeleita joudutaan rakentamaan.

Heikki Sopanen

Lappeenrannan Energia saattaa perustaa erillisen verkkoyhtiön naapurikuntien maakaapeliverkkoja rakentamaan. Erillinen yhtiö siirtäisi samalla kaapeloinnin kustannukset niiden maksettavaksi, joille maakaapelia rakennetaan, eli naapurikuntien asukkaille.

Erillinen verkkoyhtiö on noussut pohdintaan sähkön siirtohintojen korotusten vuoksi. Siirtohintoja nostetaan, koska verkkoyhtiöiden pitää rakentaa maakaapeliverkot korvaamaan ilmajohtoja varmistaakseen asiakkaiden sähkönsaannin myös myrskysäillä. Päätöksen on tehnyt eduskunta, ja verkkoyhtiöt rakentavat ja perivät kustannukset asiakkailta.

Lappeenrannan Energia -konserni on Lappeenrannan kaupungin omistama energiayhtiö. Sen sähkönsiirrosta vastaa Lappeenrannan Energiaverkot. Energiaverkot nostaa asiakkaidensa sähkönsiirtomaksuja huhtikuun alusta kahdeksan prosenttia. Kaksi prosenttiyksikköä korotuksesta on Fingridin kantaverkkomaksun korotusta. Suurimmalla osalla korotuksesta varaudutaan toimitusvarmuusinvestointeihin, eli maakaapelointiin maaseudulla. Parhaillaan Energiaverkot kaapeloi Taipalsaaren ja Savitaipaleen keskusta-alueita. Jatkossa maaseudun kaapelointia on vauhditettava, jotta sähkönsaanti turvataan eduskunnan päättämässä aikataulussa vuoteen 2028 mennessä.

Erillisen verkkoyhtiön perustamista on pohtinut Lappeenrannan kaupunginhallituksen konsernijaosto. Se pyytää energiayhtiöltä selvitystä, mitä vaikutuksia mahdollisella verkkoyhtiöiden eriyttämisellä olisi sähkön hintaan eri kunnissa.

Konsernijaostolle asiaa on valmistellut kaupungin strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen. Hän sanoo, että kaupunkialueella ei ole paljon kaapeloitavaa ja että suurin osa energiayhtiön asiakkaista asuu kaupunkialueella.

-Maaseudulla kaapeloitavaa on paljon ja investointipaineet kohdistuvat sinne. Jos verkkoasiakkaat ovat samassa yhtiössä, kaikki käyttäjät maksavat myös naapurikuntien kaapeloinnin.

Naukkarinen kysyy, olisiko paikallaan perustaa erillinen verkkoyhtiö naapurikuntien kaapelointiin. Silloin kaapelointikulut ja niistä aiheutuvat siirtomaksut muualla kuin kaupungin omalla alueella menisivät niiden maksettaviksi, joille kaapeli rakennetaan.

-Ehdotamme nyt asian selvittämistä. Mielestäni voidaan kysyä, onko kaupungin tehtävä pitää naapurikuntien sähkön hinta alhaalla.

Asiaa käsitellään konsernijaostossa maanantaina.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen