Pommimiehet saivat urakkansa valmiiksi

Lappeenranta. Viimeinen lentopommi nostettiin Tyysterniemen edustalta Saimaasta perjantaina. Suurista 250 kilon pommeista ei löytynyt räjähdysainetta.

Matti Saarela

Puolustusvoimat sai perjantaina nostettua viimeiset lentopommit Saimaan pohjasta Lappeenrannan Tyysterniemessä. Pommeja löytyi yhtensä 105 kappaletta.

— Niitä oli saman verran kuin talvisodassa kunnian päiviä, kapteeni Kimmo Kulonen kertoo.

Suurimmat, 250 kiloiset lentopommit, eivät sisältäneet lainkaan räjähdysainetta. Myös 50 kilon sirpalepommeista osa oli tällaisia lataamattomia harjoituspommeja.

Puolustusvoimat upotti pian jatkosodan päätymisen jälkeen lentopommit Saimaaseen. Pommeja ryhdyttiin etsimään, ja ne löydettiin, kun niiden upottamisen nuorena nähnyt mies kertoi paikallisessa lehdessä näkemästään.

Pommit oli upotettu Saimaaseen todennäköisesti kahden avannon kautta, ja ne makasivat pohjassa kahdessa kasassa reilut 70 vuotta.

 

Räjähdysainetta sisältäneet pommit on hävitetty Puolustusvoimien Taipalsaaren harjoitusalueella räjäyttämällä nostotöiden edistyessä. Puolustusvoimien mukaan räjäytys ei likaa pohjavesiä.

— Räjäytyksistä ei jää jäämiä pohjaveteen. Iisalmessa on räjäytetty moninkertainen määrä räjähteitä, eikä sielläkään raja-arvoja ole ylitetty, Kulonen vakuuttaa.

Nostetuissa lentopommeissa ei ollut sytyttimiä. Kulosen mukaan mitään vaaraa elohopean kulkeutumisesta maastoon tai vesiin ei ole, vaikka tietyntyyppisissä sytyttimissä käytettiin toisen maailmasodan aikana elohopeaa.

 

Lataamattomia harjoituspommeja ei tarvitse hävittää, jos niille löytyy esimerkiksi museokäyttöä.

— Me viemme niitä ainakin Vekaranjärvelle pommiryhmän harjoituskäyttöön. Ehkä sotamuseokin on kiinnostunut näistä, Kulonen kertoi.

Saksassa toisen maailmansodan loppuvaiheessa valmistetuissa sirpalepommeissa on erikoinen, betonista valettu kuori.

Saksassa oli sodan loppupuolella pulaa metalleista. Pomminkuoria alettiin valaa betonista, johon sekoitettiin raudanpaloja sirpalevaikutuksen tehostamiseksi, Kulonen kertoo.

Näiden 50 kilon sirpalepommien joukosta löytyi myös teräkuorisia lentopommeja.

 

Kulonen korostaa, ettei vaarattomia räjähteitä ole olemassa.

— Jos löytää räjähteen, siihen ei pidä kajota, vaan soittaa löydöstä hätäkeskuksen 112:een. Samoin pitää tehdä, jos kuulee jonkun kertovan löytämistään räjähteistä.

Tyysterniemen edustalle jäälle merkityn suoja-alueen nauhat poistetaan maanantaihin mennessä. Jäälle jäävistä avannoista kulkijoita varoitetaan merkitsemällä ne kreppipaperilla.

 

Kirjoittaja:
Matti Saarela