Näyttelijä sujahti Apinan rooliin

Henkilö. Martti Manninen tekee monipuolista uraa teatterissa ja televisiossa. Nuoruus Lappeenrannassa täyttyi harrastuksista.

Riina Nokso-Koivisto

Pikku Kakkosessa nähdään tänään keskiviikkona uusi kotimainen lastensarja Nalle. Ohjelmassa Nallen kaverina telmii Apina, jonka aurinkoiseen hymyyn moni lappeenrantalainen on voinut törmätä myös elävässä elämässä.

Näyttelijä Martti Manninen varttui Lappeenrannassa. Viimeksi hänet on nähty kotikaupunkinsa lavalla Niskavuoren Hetassa kesäteatterissa.

Nalle-sarjan myötä Mannisesta tulee ainakin lapsiperheille tuttu tv-kasvo. Eppu Nuotion käsikirjoittamaa sarjaa on kuvattu 20 jaksoa.

— Meillä oli viime kesänä tosi hauska kuvausperiodi. Studioon oli rakennettu täydellinen Nallen ja Apinan koti pienine kaappeineen, keinuineen ja trampoliinisänkyineen, eli  juuri sellainen huone, jonne lapsena haaveili pääsevänsä leikkimään.

— Tämäkin on yksi näyttelijän ammatin hienouksista, että pääsee toteuttamaan lapsuuden haaveitaan.

Martti Mannisen varsinainen työpaikka on Tampereen teatteri, johon hän sai kiinnityksen valmistuttuaan Tampereen yliopiston näyttelijätyönlaitokselta keväällä 2014.  Nuori näyttelijä ei ole tuskastunut isoon laitosteatteriin, päinvastoin. Hän on nauttinut työnsä monipuolisuudesta ja siitä, että teatterilla on resursseja tehdä isoja ja laadukkaita tuotantoja.

Tällä hetkellä Manninen nähdään esimerkiksi musikaalissa Sugar — Piukat paikat. Musikaalirooleja hänelle on kertynyt myös Les Misérablesissa ja Veriveljissä.

 

Opetellessaan uutta roolia varten lauluja ja tansseja Martti Manninen on voinut onnitella itseään siitä, että harrasti nuorena Lappeenrannassa intohimoisesti sekä musiikkia että liikuntaa. Hän kävi musiikkiluokkaa, soitti harmonikkaa ja pianoa, pelasi pesäpalloa, miekkaili, treenasi kilpatanssia ja nyrkkeilyä, näytteli nuorisoteatterissa.

— Joskus lukioikäisenä tosin harmittelin, etten ollut löytänyt sitä yhtä omaa juttua, johon olisin keskittynyt kunnolla.

Näyttelijäopintojen alkaessa selvisi, että harmittelu oli ollut turhaa.

— Professorimme kertoi, että hän etsii näyttelijäkoulutukseen mieluiten sellaisia ihmisiä, jotka ovat ikään kuin leikkineet koko siihenastisen elämänsä. On tärkeää, että on osannut antautua monille virikkeille.

Laaja harrastuneisuus on auttanut myös vastaamaan alan jatkuvasti kasvaviin vaatimuksiin. Näyttelijältä odotetaan hyvin monipuolista osaamista.

 

Tulevaisuudessa 26-vuotias Manninen tekee todennäköisesti television ja teatterin lisäksi myös muita aluevaltauksia. Hän on jo saanut roolin elokuvasta, joka kertoo Tom of Finlandista, eli homoeroottista taidetta tehneestä Touko Laaksosesta. Martti Mannisen on tarkoitus näytellä Laaksosen elämänkumppania Veliä.

Kuten elokuvatuotannoille usein käy, suunnitelmat ovat mutkistuneet ja pitkittyneet.

— Viimeisin tietoni on, ettei hanketta ole kuitenkaan haudattu.

Lähitulevaisuudessa Manninen on joka tapauksessa täystyöllistetty. Tulevana kesänä hänet nähdään Maria Lundin rinnalla Samppalinnan kesäteatterin musikaalissa Nunnia ja konnia.

 

Martti Manninen

Syntynyt Lappeenrannassa vuonna 1989. Asuu Tampereella.

Perheeseen kuuluvat tyttöystävä, näyttelijä Sonja Pajunoja ja vanhemmat, Yleisradion tv-toimittaja Marja Manninen ja Etelä-Karjalan radion entinen uutispäällikkö Paavo Manninen.

 

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto