Vuorosanat jo hallussa

Teatteri. Suomenniemen näytelmäryhmä hauduttaa käkeä ja tarjoilee sitä kaikelle kansalle railakkaana komediana.

Kaija Lankia

Jelena tulee! Lapset tulee! Nyt musiikki! Jonna Salmensuo jakelee käskyjä näyttämön edessä. Eveliina Koivula ottaa paikkansa, Lilja Sankari ja Pinja Lopperi tulevat ja hyppäävät narua. Janne Raatikainen istuu valopöydän takana säätämässä musiikkia ja valaistusta.

On sunnuntai-ilta Suomenniemen nuorisoseurantalolla. Näytelmäseurueen harjoitukset ovat hyvässä vauhdissa, vaikka ohjaaja Pertti Lahti ei ole vielä ehtinyt Mäntyharjusta paikalle. Kahvilan puolella Tiina Tähtinen ompelee ruskeasta kankaasta käen asua. Yhdessä Jonna Salmensuon kanssa he ovat jo rustanneet superlonista lukuisia ruoka-annoksia: sorsapiirasta, burgundinpataa hirvestä, jänispateeta. Ja myös paistetun käen.

— Pitää tehdä uusi käki, vähän lihavampi, Salmensuo sanoo.

 

Suomenniemen vaakunaeläin on keskeisessä asemassa nuorisoseuran tulevassa näytelmässä.

— Ehkä me vähän pahoinpitelemme käkeä, mutta vain vähän. Olemme nostaneet sitä esiin enemmänkin kuin käsikirjoituksessa, paikalle päässyt ohjaaja Pertti Lahti sanoo.

Hän on projektista yhtä innoissaan kuin näyttelijätkin. Muutaman vuoden ohjaustauon jälkeen hän ohjaa nyt sekä Mäntyharjun kesäteatterin musiikkinäytelmää että Suomenniemen puhenäytelmää.

— Suomenniemeläiset osaavat tekstinsä ulkoa jo tässä vaiheessa. Se osoittaa valtavaa sitoutuneisuutta, hän kiittää.

 

Anne Kokkosen kirjoittama komedia Käki liemessä sijoittuu Suomenniemelle.

— Se kertoo pienen kylän ongelmista ja selviytymiskeinoista. Mukana on alkoholiongelmaa ja muutakin oikeaa asiaa. Näytelmä on kuitenkin hauska — minua ainakin naurattaa, Lahti sanoo.

Kokkosen edellisessä näytelmässä rakennettiin näkötornia, nyt nostetaan Puolmatkan ravintolaa uuteen kukoistukseen. Kotinurkille sijoitettu näytelmä vetää varmasti katsojia ja osuu nauruhermoon. Sillä voi olla myös kääntöpuoli.

— Aina varmaan löytyy yksi mielensäpahoittaja, jolla asiat kolahtavat syvemmältä. Meillä ote on kuitenkin positiivinen, emme halua tehdä liian raflaavaa, Jonna Salmensuo sanoo.

Hän uskoo, että keskustelua näytelmästä varmasti syntyy, mikä on vain hyvä. Lippuja on ennakkoon myyty jo noin neljän näytöksen verran.

 

Käki liemessä

Suomenniemen nuorisoseuran näytelmä kevätkaudella 2016.

Kirjoittanut Anne Kokkonen.

Ohjannut Pertti Lahti.

Rooleissa Maarit Autio, Eveliina Koivula, Topias Juopperi, Jonna Salmensuo, Iida Juopperi, Jukka Halttunen, Ritva Ruhanen, Jouni Salmensuo, Kari Hauhio, Ilpo Kuukka, Markku Kiiskinen, Ronja Savikurki, Sanni Lopperi, Pinja Lopperi ja Lilja Sankari.

Lavastus Kari Hauhio ja ryhmä.

Puvustus ja rekvisiitta Tiina Tähtinen ja Jonna Salmensuo.

Valot ja ääni Janne Raatikainen ja Jasmin Östberg.

Ensi-ilta pitkäperjantaina 25.3.

 

Kirjoittaja:
Kaija Lankia