Saimaankaupunki yhteen putkeen

JUOMAVESI. Lappeenrannan, Joutsenon ja Imatran vesiputket yhdistyvät. Haukilahdesta alkaa virrata talousvettä Lappeenrannan itäosiin.

Ilpo Leskinen

Lappeenrannan itäosien asukkaat saavat kohta juodakseen uudenlaista pohjavettä. Joutsenon Haukilahden vedenottamo otetaan käyttöön tämän vuoden loppuun mennessä.

Haukilahden kahdesta kaivosta vedetään viiden kilometrin putki Ilottulan vedenottamolle ja syötetään verkostoon.

Samalla vedetään 1,7 kilometrin yhdysputki Lappeenrannan ja Joutsenon vesijohtoverkostojen välille.

Kun putki valmistuu, Lappeenrannan, Joutsenon ja Imatran vesijohdot yhdistyvät. Joutsenon ja Imatran välillä on kulkenut yhdysputki jo joitakin vuosia.

Lappeenrannan Lämpövoiman käyttöpäällikkö Riitta Moisio kertoo, että putkilinjojen rakentaminen alkaa maalis-huhtikuussa. Työ maksaa noin 1,5 miljoonaa euroa.

Haukilahden vedenottamosta tehdyt valitukset hylättiin loppuvuodesta korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Luvan mukaan Haukilahdesta saa pumpata vettä keskimäärin 1 600 kuutiometriä vuorokaudessa. Viereisille taloille on tarjottava vettä putkea pitkin omakustannushintaan, sillä vedenotto kuivattaa lähitalojen kaivot.

Haukilahden esiintymän antoisuus on 1 600-2 000 kuutiota vuorokaudessa. Määrä vaihtelee sadannan ja pohjavesitilanteen mukaan. Siten luvan mukainen pumppaus ei kuivata esiintymää.

Samalla on arvioitu, että pohjaveden purkautuminen viereiseen Saapasjärveen vähenee olennaisesti. Lappeenrannan Lämpövoima aikoo tarkkailla Saapasjärven ja yksityiskaivojen vedenkorkeutta.

Vedenottamo otetaan käyttöön, jotta Lappeenrannan vesihuoltoon saadaan yksi tukijalka lisää.

Ilottulan vedenottamon tetrakloorieteenin pitoisuus on viime aikoina pysynyt vakaana, noin puolet sallitusta.

Jos haitta-aineen pitoisuus pääsee kasvamaan yli sallitun, Haukilahden vedellä voidaan korvata Ilottulan vesi. Ilottulan viereisessä Puslamäen vedenottamon vedessä ei ole havaittu tetrakloorieteeniä.

Aitoa pohjavettä juodaan Lappeenrannan taajama-alueella suunnilleen Hyötiöntie-Viipurinportti-linjan itäpuolella. Linjan länsipuolella juodaan Sunisenselän vedestä suodatettua tekopohjavettä.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen