Sushia särän mailta

Lemille entiseen kesäsiirtolaan perustettu lomakylä kärsii matkailijakadosta. Nyt paikka hakee uutta nousua sushimyynnistä. Venäläisomisteisessa keittiössä japanilaista ruokaa valmistaa virolainen kokki.

Teksti Eevi Kinnunen

Kuvat Marleena Liikkanen

Taivas pudottelee räntää Lemin Kuhasensaaren lomakylän pihaan. Päärakennuksen takana nököttää tyhjä Jaffa-jääkaappi ja edessä yksinäisiä kiipeilytelineitä. Paikka on entinen leirikeskus ja näyttää siltä yhä.

Harmaassa maisemassa seisoo harmaaseen takkiin pukeutunut Dmitry Shevchenko. Hän myy lomakylässä sushia, koska hänen on pakko.

Viimeinen turisti lähti Kuhasensaaresta syksyllä. Sen jälkeen ei ole käynyt ketään.

Sushishop-niminen yritys aloitti toimintansa Etelä-Karjalassa viime vuoden lopulla. Yritys kertoo yhteisöpalvelu Facebookissa myyvänsä sushia Lappeenrantaan kotiinkuljetuksena: ”Arvostamme asiakkaitamme ja olemme iloisia kaikille uusille asiakkaille! Sushishop on aina tarkkaavainen jokaista tilausta kohtaan.”

Ravintolaa yrityksellä ei ole. Sushitoimintaa pyörittää Dmitry Shevchenko. Hän on osakkaana Kuhasensaari Club -osakeyhtiössä. Se osti Lemillä sijaitsevan leirikeskuksen Vantaan kaupungilta vuonna 2013.

Venäläissijoittajien tarkoituksena oli perustaa lomakylä Lemille. Nyt samassa osoitteessa toimii japanilainen keittiö.

Televisio pyörittää keskipäivän kanavavirtaa. Dmitry Shevchenko ohjaa meidät tyhjään ruokasaliin.

Kylmäkaapissa on kymmenen virvoitusjuomapulloa.

Yhteen huoneen pöydistä on katettu makirullia ja inkivääriä. Lautasella odottavat kasvis-, merilevä- ja pekonivaihtoehdot. Höysteeksi on wasabia ja soijakastiketta.

Istahdamme pöytään. Shevchenko tarjoaa sushin kera kahvia.

Syömäpuikot täytyy irrottaa toisistaan. Niiden puinen räsähdys rikkoo ruokasalin rauhan.

Lomakylässä on kuolemanhiljaista.

Lemin sushikeittiö sai alkunsa ahdingosta. Kun venäläiset ostivat Kuhasensaaren kiinteistön pari vuotta sitten, suunnitelmat olivat suuria.

Tarkoituksena oli tehdä uudisrakennuksia ja satsata matkailuun. Sitten Venäjän talous sukelsi.

Nyt lomakylä kärsii samasta matkailijakadosta kuin lukemattomat muutkin venäläisomisteiset kiinteistöt.

Viime kesänä Kuhasensaaressa tanssittiin yhdet häät ja järjestettiin pari leiriä. Yksittäisiä matkailijoita oli Shevchenkon mukaan muutamia.

Vuoden lopulla omistajat keksivät yrittää lisätuloja sushimyynnistä. Venäjällä vastaavat kotiinkuljetuspalvelut ovat suosittuja. Shevchenko pyysi kokiksi virolaisen ystävänsä Ilja Beljajevin, ja bisnes pyörähti käyntiin.

Homma toimii niin, että asiakas soittaa Sushishopiin. Lappeenrannassa asuva Shevchenko ottaa tilauksen vastaan. Sitten hän soittaa tilauksen kokille, ajaa Lemille, nappaa sushit kyytiin ja kuskaa ne tilaajalle. Yleensä asiakas saa annoksen viimeistään puolitoista tuntia soitostaan.

Tammikuussa tilauksia tuli viitisentoista kappaletta. Asiakkaita pitäisi saada lisää.

Sitä varten Shevchenko on kehittänyt erilaisia kampanjoita. Hän kokeili esimerkiksi tempausta, jossa sushia myytiin läpi yön. Facebookissa jaettu mainos lupasi, että keittiömestari ei nuku koko yönä.

— Se oli turha kampanja. Yhtään tilausta ei tullut.

Sushi on sivubisnes, mutta tällä hetkellä se on myös yrityksen paras valttikortti. Naapurit eivät halua, että matkailutoiminta Kuhasensaaressa laajenee.

Kuhasensaari sijaitsee ranta-asemakaavoitetulla tontilla, jolla seisoo leirikeskuksen lisäksi useita pieniä rakennuksia.

Omistajien tavoitteena on muun muassa rakentaa tontille lisää mökkejä ja tehdä maisemahakkuita. Alueen kaavaluonnos oli esillä syksyllä. Siitä nousi myrsky.

Lemin kunnan maankäyttöinsinöörin Antti Hirvikallion mukaan etenkin yksityishenkilöillä oli kaavasta paljon huomautettavaa.

— Suoraan sanottuna naapurit olivat kimpussa.

Kaavaluonnoksesta annetuissa huomautuksissa vedotaan niin liito-oravaan kuin luontoarvoihinkin. Yksi huomauttaja vaatii lomakylän rajaamista teräsverkkoaidalla.

Toinen kertoo taistelleensa jatkosodassa itänaapureita vastaan. Hänen mukaansa nyt on Lemin kunnan vuoro pysäyttää venäläiset.

Verkkoaitaa ehdottanut naapuri vastaa puhelimeen töistä. Hän omistaa kesäpaikan lomakylän läheisyydestä. Ystävällinen nainen ei halua esiintyä jutussa nimellään. Hän kertoo tavanneensa omistajat eikä hänellä ole mitään lomakylää vastaan. Hän vain toivoo, että alue pysyy rauhallisena.

Venäläisten pysäyttämistä ajava Unto Hakuli vuokraa alueelta kesämökkiään.

Häntä huolestuttaa se, että mutapohjaisella lahdella aletaan huristella vesiskoottereilla ja vesi myllääntyy käyttökelvottomaksi. Hakuli voisi hyväksyä lomakylän maltillisen laajentamisen, esimerkiksi yhden uuden mökin alueelle.

Hän myöntää, että sotamuistot vaikuttavat hänen ajatusmaailmaansa.

— Osaavat ne tietysti suomalaisetkin metelöidä.

Kokki Ilja Beljajev valmistaa leirikeskuksen keittiössä kalaa. Merileväsushi maistuu suolaiselta.

Dmitry Shevchenko sanoo, että matkailijatilanne on niin huono, että Kuhasensaaren laajentamisen sijaan hän keskittyy nyt täysillä sushikuljetusten kehittämiseen.

Japanilaiselle ruoalle on nyt kysyntää. Etenkin nuoret aikuiset ovat kiitelleet uutta palvelua.

Yrityksen tavoitteena on avata toimipiste Lappeenrantaan, jotta yhä useampi asiakas huomaisi paikan.

Shevchenko on etsinyt liiketilaa kuukausia tuloksetta. Lappeenranta on pullollaan tyhjiä huoneistoja, mutta toimistoa tai vaatekauppaa ei kannata muuttaa sushikeittiöksi. Se kävisi liian kalliiksi.

Shevchenko uskoo, että tila löytyy vielä.

— Pitää löytää. On pakko.

Kuhasensaaren kaavaehdotus tullee näytille keväällä. Maankäyttöinsinööri Antti Hirvikallio arvioi, että prosessi voi mennä jopa hallinto-oikeuteen. Se viivästyttäisi lomakylän laajennuksia vuosilla.

Jarmo Mäkelä on samoilla linjoilla. Hän toimii konsulttina kaavoitusyritys Karttaakossa, joka on laatinut alueen kaavan. Hänen mukaansa rannat ovat suomalaisille herkkiä alueita. Ihmiset pelkäävät luonnon ja oman tilansa puolesta.

Joskus kiistat voivat kaataa bisneksen.

— Dmitryllä tuntuu olevan hyvä ote hommaan, mutta hänellä on rahoittajat taustalla. Saa nähdä, kuinka kauan heidän kärsivällisyytensä riittää.

Sataa suuria hiutaleita. Kuhasensaaren pihan urheilukenttä odottaa urheilijoita.

Kävelemme koskemattomassa hangessa yhdelle pihan mökeistä. Shevchenko avaa polkua edellä.

Hän kertoo pitävänsä suomalaisesta luonnosta. Pienet lapset ja vaimo viihtyvät Lappeenrannassa. Ihmiset ovat mukavia.

Pihamökin ovi pitää kiskaista auki. Mökki on siistissä kunnossa. Siellä ei ole käyty hetkeen.

Alempana tontilla on rantasauna. Sen ilmoitustaululla roikkuu kesäsiirtolan pelastussuunnitelma. Paperit ovat yhä entisen omistajan, eli Vantaan kaupungin nimissä.

Kuhasensaaressa voisi Shevchenkon mukaan viettää esimerkiksi yritysseminaareja. Hän on kaavaillut myös Lemin musiikkijuhlien vieraiden majoittamista alueelle.

Shevchenko hyvästelee meidät ja lähtee Lappeenrantaan viikonlopun viettoon. Hän kantaa kännykkää mukanaan ja on joka päivä valmiina töihin.

Koko viikonlopun sataa lunta.

Tulee ystävänpäivä. Sushishop lanseeraa alennuskampanjan Facebookissa: ”Rakastamme sushia ja meidän ystäviä! Vain kolme päivää 10% alennus kaikista tilauksista! Maukasta Ystävänpäivää!”

Maanantaina soitan Shevchenkolle ja kysyn, miten kampanja onnistui.

— Viikonloppuna tuli pari tilausta. Oli hiljaista.

 

Kirjoittaja:
Eevi Kinnunen