Cityterveys aloitti hintakilpailun

Terveyspalvelut. Lappeenrannan torin laidalle avattu magneettikuvia ottava yritys kilpailee niin yksityisistä asiakkaista kuin julkisesta terveydenhuollostakin.

Liisa Kukkola

Suomessa otetaan liian vähän magneettikuvia. Näin väittää radiologian erikoislääkäri ja oman magneettikuvantamisyrityksen perustanut Martti Kiuru.

OECD:n tilastonkin mukaan Suomi sijoittuu magneettikuvien määrässä Euroopan häntäpäähän Tšekin ja Slovakian väliin.

-Jos oikein kärjistetään, magneettikuvaus on Suomessa se viimeinen tutkimus, johon pääsee juuri ennen kuolemaa, Kiuru sanoo.

Kuluttajaliiton vuonna 2014 tekemän hintavertailun mukaan magneettikuvan keskimääräinen hinta Suomessa yksityisillä lääkäriasemilla oli 659-726 euroa ja omavastuu siitä Kela-korvausten jälkeen 514-581 euroa. Sveitsissä keskihinta vuonna 2013 oli 138 euroa ja Espanjassa 154 euroa.

Kiurun magneettitutkimuksia tekevä yritys Cityterveys on juuri aloittanut toiminnan Lappeenrannan torin laidalla. Sen kuusi tonnia painava kuvantamislaite hurisee ja kuvaa halvemmalla kuin kilpailevien yksityisten lääkäriasemien laitteet.

Cityterveyden magneettikuvan keskihinta on 240-332 euroa, josta Kela-korvauksen jälkeen jää asiakkaan maksettavaksi 198-218 euroa. Kelakorvauksen saa, jos kuvaan on lähete yksityiseltä erikoislääkäriltä.

-Pystymme tarjoamaan muita halvempia hintoja, koska olemme keskittyneet diagnostiikkaan eli kuvantamiseen, eikä meillä ole ison yksikön valtavia hallintokuluja, Kiuru sanoo.

Lappeenrannan Cityterveydessä työskentelee kaksi röntgenhoitajaa, lausunnot antaa erikoislääkäri, ja koska kuvat ovat digitaalisia, ne voi lukea missä tahansa. Asiakas saa kuvat ja diagnoosin joko netistä salasanan avulla tai kirjeellä kotiin.

Martti Kiuru toimi vuosina 2006-2010 Terveystalon toimitusjohtajana. Kolmen vuoden kilpailukiellon jälkeen hän hän perusti vuonna 2014 Cityterveyden ensimmäisen yksikön Tampereelle.

Yhtiö on laajentunut parin parin vuoden aikana niin, että Lappeenrannan toimipiste on jo 17:s.

Cityterveydellä on asiakkaana paitsi yksityisiä ihmisiä myös julkista terveydenhuoltoa.

-Teemme muun muassa vuosittain 4 000 kuvausta Kymenlaakson sairaanhoitopiirille Carealle. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirillä on parhaillaan kilpailutus käynnissä, ja jätämme sinne tarjouksemme, Kiuru kertoo.

Osan Eksoten magneettikuvauksista tekee tällä hetkellä Suomen Terveystalo.

Helsingissä Cityterveys laskee säästävänsä veronmaksajien rahoja vuosittain 300 000 euroa, kun se tuottaa Helsingin kaupungille mammografiakuvaukset.

-Hinta tippui kolmanneksen, kun seulonnat siirtyivät meille, Kiuru sanoo.

Cityterveyden magneettikuvaukseen voi varata ajan myös ilman yksityiserikoislääkärin lähetettä. Se kuitenkin tarkoittaa, ettei Kela korvaa kuvausta.

Cityterveys tarjoaa myös laboratoriokokeita muita yksityisiä lääkäriasemia halvemmalla. Sillä ei ole Lappeenrannassa omaa laboratoriota, mutta se ottaa kokeita vieressä sijaitsevan lääkärikeskus Doktorin laboratoriossa.

Hinnoissa eroja

Kun Kuluttajaliitto tutki 2014 yksityisten terveys- ja lääkäripalvelujen hintaeroja, erot magneettikuvausten hinnoissa olivat suuria.

Polven magneettikuvauksen keskihinta oli Turussa 879 euroa, Jyväskylässä 853, Kuopiossa 808, Oulussa 798, pääkaupunkiseudulla 684, Tampereella 612 ja Porissa 557 euroa.

Kallein kuvaus maksoi 997 ja halvin 489 euroa.

Cityterveydessä polven magneettikuvaus maksaa 248 euroa.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola