Hoitojono ei liiku tilastossa

Hoitojonot. Etelä-Karjalan tilanne on parempi kuin tilastoluvut antavat ymmärtää. Uudessa järjestelmässä etenkin pienten terveysasemien luvut vääristyvät.

Anne Kokkonen

Odottavan aika on pitkä terveyskeskuksen hoitojonossa. Vielä pidemmältä aika tuntuu tilastoja tutkittaessa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) kotisivulla olevan taulukon mukaan keskimääräinen odotusaika lääkärin vastaanotolle on kiireettömissä tapauksissa noin kolme viikkoa. Tammikuun alun päivityksen mukaan Ruokolahdella lääkäriin pääsee viikossa, mutta Imatralla jonotus kestää kuuden viikon verran.

Tuoreempia lukija Eksotella ei ole tällä hetkellä tarjolla. Kysymys ei ole totuuden peittelystä, vaan uuden järjestelmän yhteydessä esiin tulleista tilastointiongelmista.

 

Eksotessa testataan parhaillaan tietokoneohjelmaa, joka näyttää reaaliajassa lääkäri- ja sairaanhoitajajonojen pituudet jokaisella terveysasemalla. Moderni järjestelmä ei ole vielä käytössä missään sairaanhoitopiirissä.

Ilman ohjelmiston lastentauteja ei Eksotessakaan ole selvitty. Ongelmia syntyy, kun kone poimii esiin keskiluvun keskimääräisen jonotusajan sijasta.

Jos siis kolmen lääkärin terveysasemalla ensimmäisen lääkärin vastaanotolle pääsee yhden päivän odotuksella, toisen luokse 30:ssä ja kolmannen luo 40 päivässä, kone ei ilmoita odotuspäivien keskiarvoa 24, vaan keskiluvun 30.

Erityisesti lomakausien alla keskiluku voi johtaa harhaan, kun sijaisten vastaanottoaikoja ei ole kirjattu järjestelmään, mutta vakituisten lääkäreiden lomat näkyvät.

Avoterveyden johtava ylilääkäri Johanna Tulonen-Tapio muistuttaa tilastojen olevan juuri sellaisia, millaisiksi ne luodaan. Tässä tapauksessa keskiluvulla havainnollistetaan sitä vastaanottoajankohtaa, joka on keskimmäisenä kaikista lääkärien vapaista ajoista. Puolet ajoista on siis tuota aikaa lähempänä.

 

Maaliskuun toisella viikolla kiireetön asiakas pääsi Armilan terveyskeskuksessa lääkärin vastaanotolle 13 päivän odottelun jälkeen. Mukaan on laskettu kaikki viikonpäivät.

Armilan viive pysyy melko samana viikosta toiseen, sillä kaikki lääkäripaikat on täytetty. Pienissä yksiköissä odotteluajat vaihtelevat paljon enemmän, mutta kukaan ei jää silti hoitamatta.

Esimerkiksi Rautjärvellä lääkärin vastaanotolle on monen viikon jono, mutta hoitajan luokse pääsee kolmessa, neljässä päivässä. Armilassa odotusaika hoitajalle on kymmenen ja Sammonlahdessa kaksi päivää.

Hoitajan ja lääkärin yhteistyötä pyritään hyödyntämään uusin tavoin. Armilassa alkoi maaliskuun alussa pikalääkärikokeilu, jossa potilas hoitaa asiansa pääosin hoitajan kanssa ja lääkäri käy paikalla vain varmistamassa tilanteen.

— Hoidon tarve ja kiireellisyys arvioidaan aina tarkkaan, ja kiireellisissä tapauksissa pääsee kyllä lääkärille, Tulonen-Tapio tähdentää.

 

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen