Oikeustaloseikkailu tuli kalliiksi valtiolle

Valtio remontoi Lappeenrannan Rakuunamäelle oikeustalon miljoonilla euroilla ja myi sen pilkkahinnalla. Käräjäoikeuden loputon evakkotaival vain jatkuu.

Outi Salovaara

Valtion takavuosien veivaus Lappeenrannan Rakuunamäen oikeustalon kanssa tuli kalliiksi veronmaksajille.

1990-luvulla valtio remontoi entisen kasarmin käräjäoikeuden tiloiksi 15,5 miljoonalla markalla, nykyrahassa 3,5 miljoonalla eurolla.

Käräjäoikeus muutti taloon vuonna 1996 ja oli siellä vuoteen 2008 asti, jolloin sisäilmaongelmat ajoivat sen evakkoon.

2012 Senaattikiinteistöt myi vuosia tyhjillään olleen talon 350 000 eurolla, eli omakotitalon hinnalla, kiinteistösijoittajalle. Tämä remontoi talon täydellisesti ja vuokrasi tilat edelleen.

Käräjäoikeus on yhä evakossa.

 

Lappeenrannan käräjäoikeuden ja kihlakunnanviskaalin toimiston yli 40 työntekijää muuttivat 3 400-neliöiseen, täydellisesti oikeutta varten remontoituun taloon joulukuussa 1996.

2000-luvun alussa jotkut työntekijät saivat oireita, joiden epäiltiin olevan peräisin rakenteissa eristeenä käytetystä syöpävaarallisesta kreosiitista. Näyttöä tästä ei ollut.

Käräjäoikeus muutti sisäilmaongelman vuoksi väistötiloihin niin sanottuun Teletaloon vuonna 2008. Oireilleet kolme työntekijää olivat lähteneet evakkoon jo aiemmin.

 

Rakuunamäen sisäilmaongelmien laajuudesta on vaikea saada selvää. Työterveyslaitoksen mittauksissa 2005—2007 havaittiin epäpuhtauksia, joiden määrä väheni korjausten ansiosta joka mittauksessa. Talo ei koskaan ollut käyttökiellossa.

2010 käräjäoikeuden henkilökunta kieltäytyi palaamista Rakuunamäelle edes remontin jälkeen. Osa työntekijöistä vastusti paluuta raivoisasti.

— Se oli niin kuuma peruna, muistelee Senaattikiinteistöjen silloinen paikallisjohtaja Henri Ryth.

Juuri eläkkeelle jääneen käräjäoikeuden laamannin Ilkka Ryynäsen mukaan Senaattikiinteistöt ei kyennyt vakuuttamaan työntekijöitä sisäilman puhtaudesta.

Paluun sijasta käräjäoikeus oli alkanut haikailla uusia tiloja kaupungintalon laajennuksen yhteyteen suunnitellusta uudesta oikeustalosta.

 

Senaattikiinteistöt etsi tuloksetta Rakuunamäelle vuokralaisiksi muita valtiollisia toimijoita. Toisaalta valtionyhtiötä hirvitti tuleva sisäilmaremontti, jonka uskottiin olevan hyvin vaikea ja maksavan monta miljoonaa euroa.

— Jos taloa ryhdytään purkamaan siinä mitassa kuin olisi tarpeen, talo voi hajota kokonaan, varoitti Henri Ryth Etelä-Saimaassa 2009.

2011 Senaattikiinteistöt päätti myydä murheenkryynin tarjouskilpailulla.

 

Lokakuussa 2012 kolmisen vuotta täysin tyhjillään olleen talon osti sijoitusyhtiö Kirsi-Kiinteistöt 350 000 eurolla. Senaattikiinteistöt oli välissä maksanut tyhjän talon ylläpitokuluja arviolta 300 000 euroa.

Kirsi-Kiinteistöt teetti talossa puolisen vuotta kestäneen remontin, jossa muun muassa vaihdettiin alapohjan rakenteita ja korjattiin ilmanvaihtoa.

Toimitusjohtaja Jari Koskimiehen mukaan remontti maksoi yli miljoona euroa. Hintaa nostivat perusteellinen työ ja Suomen parhaiden asiantuntijoiden käyttäminen.

— Me ylikorjasimme sen. Se oli pakko tehdä, koska taloa kohtaan oli sisäilmaongelman vuoksi ennakkoluuloja, sanoo Koskimies.

Keväällä 2013 talo oli jälleen täynnä, tällä kertaa Kirsi-Kiinteistöjen vuokralaisia. Talon sisäilma on remontin jälkeen mittauksissa ollut laadultaan parasta mahdollista. Talon vuokrausaste on nyt 98 prosenttia.

 

Vuonna 2013 oikeusministeriö kuoppasi vuosia eläneen suunnitelman kaupungintalon yhteyteen tulevasta oikeustalosta liian kalliina. Osastopäällikkö Kari Kiesiläinen sanoo, että kaupunki yritti maksattaa oikeusministeriöllä uusia pysäköintipaikkojaan.

Käräjäoikeus istuu vieläkin Teletalon epäkäytännöllisissä ja sisäilmaongelmaisiksi osoittautuneissa väistötiloissa. Ensi kesänä oikeus siirtyy väistötilojen väistötiloihin Skinnarilaan ainakin kolmeksi vuodeksi.

Vuonna 2019 valmiina pitäisi olla purettavaksi aiotun Teletalon tilalle kaavailtu uusi oikeustalo. Päätöstä rakentamisesta ei kuitenkaan ole olemassa.

— Asia on hallinnassa, vakuuttaa Kiesiläinen.

 

Vuonna 2002 eläkkeelle jäänyt käräjäoikeuden laamanni Pekka Suninen katsoo, että valtion olisi pitänyt remontoida oikeustalo ja palauttaa käräjäoikeus Rakuunamäelle sille varta vasten suunniteltuihin tiloihin.

— Siellä oikeudella olisi arvoisensa tilat, hän sanoo.

Jos Senaattikiinteistöt olisi heti 2008 remontoinut oikeustalon yhtä napakasti kuin sittemmin Kirsi-Kiinteistöt, käräjäoikeus olisi loputtoman evakkoretken sijasta ollut takaisin Rakuunamäellä jo vuosikausia.

Sen sijaan valtio piti miljoonilla remontoimaansa taloa vuosia tyhjillään ja lopulta myi sen omakotitalon hinnalla.

— Kyllähän se jokaisen täytyy ymmärtää, että kauppa oli tappiollinen, tunnustaa Senaattikiinteistöjen myyntipäällikkö Jyrki Maikola.

 

Kirjoittaja on yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

 

 

Kirjoittaja:
Outi Salovaara