Pettymyksen jälkeen kohti uutta nousua

SALIBANDY. Miesten salibandyliigasta pudonnut NST kiinnitti TPS-taustaisen Perttu Kytöhongan valmentajakseen. Sopimus kattaa kaksi seuraavaa kautta.

Kalle Sipiläinen

Perttu Kytöhonka alkaa rakentaa uutta nousua miesten salibandyliigasta pudonneelle NST Lappeenrannalle. Vahvasti TPS-taustainen Kytöhonka kiinnitettiin Petri Heinon seuraajaksi 2+1-vuotisella sopimuksella.

Sveitsiläistä Luzernia tällä kaudella luotsaava Kytöhonka halusi sitoutua uuteen seuraansa pidemmäksi ajaksi, eikä asettanut ehtoja sarjatasolle.

— Koin, että NST selkeästi halusi minut, mikä merkitsi paljon. En nähnyt kynnyskysymykseksi, missä NST pelaa, vaikka varmasti niin seura, pelaajat kuin minä pelaisimme mieluummin salibandyliigassa ensi kaudella, Kytöhonka kertoo.

Kytöhonkaa kuvaillaan intohimoiseksi pelin opiskelijaksi. Hänen mukaansa salibandy on edelleen nuori peli, jonka kehittämisessä on vielä paljon mahdollisuuksia.

— Olen aina halunnut, että otamme pallon itsellemme ja määritämme sen kautta pelin kulun. Varmasti niitä elementtejä tulee näkymään myös NST:ssä.

Sveitsiin Kytöhonka suuntasi tavoitteenaan vaihtaa uransa suunta. Luzern pelaa maan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla 1. divisioonassa ja taistelee noususta toiselle sarjatasolle.

TPS:ssa hän vaikutti vuosituhannen vaihteesta asti eri valmennustehtävissä, kahden kauden ajan myös miesten liigajoukkueen päävalmentajana.

— Olin ollut valmennuspäällikkönä, mutta veri veti puhtaasti valmentamisen puolelle. Halusin lähteä valmentamaan ja viime keväänä tuntui henkisesti helpommalta mennä ensiksi jonnekin muualle kuin vaihtaa toiseen seuraan Suomen sisällä.

Mitään aiempia sidoksia Lappeenrantaan tai muualle Etelä-Karjalaan varsinaissuomalaisella valmentajalla ei ole. Ensi kauden seuraksi hänellä oli kymmenkunta vaihtoehtoa niin Sveitsistä kuin Suomesta.

— Lappeenranta on huomattavasti lähempänä nyt, kun on ollut Sveitsissä. Ei tunnu minkäänlaiselta kulttuurishokilta enää.

— Yksi vaihtoehto oli jatkaa nykyisessä seurassa, sillä olemme mukavassa trendissä eteenpäin.

Saimaan rannalle Kytöhonka muuttaa viimeistään toukokuun alussa, jolloin alkavat myös joukkueharjoitukset. Muusta valmennustiimistä tuore NST-luotsi ei osannut sanoa vielä mitään.

— En oikein tunne tämän alueen valmentajia ja tekijöitä. Luotan, että myös taustat tekevät sen eteen hommia. Varmasti löydetään hyviä vaihtoehtoja.

Kytöhongan edeltäjä Petri Heino jätti päävalmentajan tehtävät omasta halustaan, sanoo NST:n toiminnanjohtaja Kalle Soiniola.

— Oli jo talvella selvää, ettei hän tule jatkamaan. Hän mietti jatkoaan jo vuosi sitten keväällä ja päätti sitten, että tämä on viimeinen vuosi, Soiniola kertoo.

Myös pelaajien jatkohaluja aletaan käydä pikku hiljaa läpi. Tämä viikko rauhoitettiin tarkoituksella putoamispettymyksestä toipumiseksi.

— Sellainen tuntuma on, että saamme ihan kilpailukykyisen joukkueen. Uskon, ettei mene kovin kauan, kunnes meillä on tietty pelaajarunko kasassa, Soiniola kertoo.

Perttu Kytöhonka

37-vuotias

Turun Palloseuran salibandyliigajoukkueen päävalmentaja kausina 2010—12.

Toiminut myös TPS:n seuratoiminnan johtajana ja valmennuspäällikkönä.

Tällä kaudella Kytöhonka on valmentanut Sveitsin kolmannella sarjatasolla pelaavaa Luzernin joukkuetta.

 

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen