Hallipalosta suurtuhot kahdelle yhtiölle

Onnettomuus. Finn-Valven palaneessa tuotantohallissa toimi myös toinen yritys. Muoviraaka-ainetta valmistava Carel Cast menetti palossa lähes kaiken.

Eevi Kinnunen, Juhana Nyman

Joutsenon tiistai-iltaisesta tulipalosta koitui valtavia vahinkoja kahdelle yritykselle. Palanut tuotantohalli kuului paperikoneen osia valmistavalle Finn-Valvelle. Yhtiölle aiheutuneet vahingot kohoavat miljooniin euroihin.

Samoissa tiloissa toimi myös muoviraaka-ainetta Finn-Valvelle valmistava Carel Cast. Yrityksen koko tuotanto paloi maan tasalle.

Carel Castin toimitusjohtaja Erno Salo sanoo, että yrityksen tuotanto sijaitsi palaneessa hallissa. Palossa tuhoutui muutama uuni ja reaktori sekä laboratorio kaikkine laitteineen. Vain toisessa hallissa sijainnut tuotekehitysosasto säästyi. Salo arvioi, että vahingot nousevat satoihin tuhansiin euroihin.

Carel Castissa työskentelee toimitusjohtajan lisäksi kaksi henkilöä. Yhtiön jatkosuunnitelmat ovat epäselvät, mutta toiminta on tarkoitus saada käyntiin uudelleen.

Salo ei vielä osaa arvioida työntekijöiden kohtaloa eikä tulevaa aikataulua. Hän sanoo, että ensin kartoitetaan, löytyisikö Finn-Valven alueelta uusia toimitiloja heidän käyttöönsä.

— Tahtotila on, että vielä jatketaan. Ei heitetä kirvestä kaivoon, Salo sanoo.

Yhden tuotantohalleistaan menettänyt Finn-Valve aikoo myös jatkaa toimintaansa kahdessa säilyneessä hallissa.

Yhtiön toimitusjohtaja Jani Salo pitää siunauksena sitä, ettei henkilövahinkoja sattunut. Hän on kiitollinen myös siitä, ettei kaikki tuhoutunut.

— On helpotus, että tuotanto on ollut ripoteltuna eri halleihin.

Finn-Valve työllistää kaikkiaan noin 20 henkilöä. Salo ei osannut keskiviikkona arvioida, miten yhden hallin tuhoutuminen vaikuttaa työntekijöiden tilanteeseen.

Palosta nousi tiistaina ilmaan savukaasuja. Ne eivät olleet vaaraksi lähiseudun ihmisille, sillä tuuli kuljetti kemikaalisavut pois asutuksen luota.

— Uretaanin valmistukseen käytetään eri komponentteja, muun muassa isosyanaatteja, jotka palaessaan muodostavat myrkkykaasuja, Salo sanoo.

Tulipalon syttymissyyn selvittäminen jatkuu tänään torstaina. Rikoskomisario Teemu Liikkanen Kaakkois-Suomen poliisista sanoi keskiviikkona, että teknistä tutkintaa ei päästy täysipainoisesti aloittamaan, sillä poliisin ja pelastuslaitoksen täytyy edetä asiassa varoen. Palaneessa hallissa oli vaarallisia aineita, ja onnettomuuspaikalla oli vielä palon jälkeisenä päivänä hyvin kuuma.

Liikkanen ei osaa arvioida, millaisella aikataululla tutkinta etenee. Todennäköisesti palon syttymissyy selviää lähipäivinä.

Tällä hetkellä asiassa ei epäillä tapahtuneen rikosta.

 

Kirjoittaja:
Eevi Kinnunen, Juhana Nyman