Jäät lähtevät, Blue White Eagle ei

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi on odotellut turhaan Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöstä.

Kaisa Juntunen

Blue White Eagle köllöttelee viidettä vuotta Rauhan satamassa Joutsenossa. Aluksen uusi omistaja Niocon-yhtiön toimitusjohtaja Asko Asmi ei valaise, mitä hän aikoo tehdä sen kanssa.

— Miehet ovat hommissa siellä, mutta sen enempää en Etelä-Saimaalle tässä vaiheessa kerro, Asmi sanoo ja lopettaa puhelun.

Aiemmin Asmi on kertonut, että hän aikoo kunnostaa rapistuneen aluksen ja myydä sen uuteen tarkoitukseen. Kukoistuksensa päivinä Blue White Eagle palveli reittiliikenteessä.

Silminnäkijöiden mukaan aluksen ympärillä on niin hiljaista, ettei siellä voi olla remonttia meneillään.

 

Aavelaivaksi kutsutun Blue White Eaglen ympärille on kietoutunut sitkeä byrokraattinen verkko.

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta määräsi jo lokakuussa 2014, että aluksen entisen omistajan Pekka Sivosen pitää toimittaa laiva pois Rauhasta. Mitään ei tapahtunut.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi antoi Sivoselle aluksen siirtomääräyksen viime elokuussa. Sivonen puolestaan valitti siirtomääräyksestä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Asiaa mutkistaa se, että Sivosen valitus ehti perille runsaat kolme tuntia myöhässä. Lappeenrannan seudun ympäristölautakunnan mielestä valitus pitäisi jättää tästä syystä tutkimatta.

Mikäli Itä-Suomen hallinto-oikeus kuitenkin tutkii valituksen, se pitää lautakunnan mielestä hylätä. Lautakunnan mukaan valituksessa esitetty hylkäämisperuste on virheellinen, ja näin valitus on puutteellinen.

 

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi on odotellut turhaan Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöstä. Laivakauppojen jälkeen kaupunki ei voi ryhtyä takavarikoimaan alusta.

— Olisimme halunneet luvan toimia valituksesta huolimatta, mutta lupaa ei ole tullut, toteaa Lappeenrannan seudun ympäristötarkastaja Toni Pöntelin.

Pöntelin sanoo, että ongelma voi ratketa kahdella tavalla.

— Joko oikeudesta tulee päätös tai uusi omistaja vie laivan pois. Vaikka juttu on oikeudessa, se ei estä omistajaa viemästä laivaa pois.

Näillä näkymin alus seisoo tiukasti paikallaan, vaikka jäät lähtevät. Se vaatii kunnostusta ja katsastuksen ennen kuin sillä voi liikkua järvellä.

 

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen