Kaikki päättäjät eivät niele isoa alakoulua

Länsialueen palvelut. Palveluverkkoselvitys on vihreiden mielestä tehty keskittämisen ehdoilla.

Liisa Kukkola

Lappeenrannan länsialueen palveluverkkoselvityksestä puuttuu vihreiden valtuustoryhmän mukaan olennaisia asioita. Lisäksi keskittäminen oli vihreiden mukaan ratkaisu alueen palveluverkoksi jo ennen raportin laatimista, sillä valtuusto päätti keskittämisestä säästöohjelmassaan jo vuonna 2013.

-Yllättäen raporttiin ei ole kirjattu sellaisia asioita, jotka eivät tue keskittämisratkaisua. Esimerkiksi sinne ei ole kirjattu tietoa, kuinka paljon enemmän vanhemmat alkavat viedä lapsia autolla kouluun, kun koulumatka kasvaa kilometristä ylöspäin, vaikka tieto olisi ollut helposti saatavissa, sanoo vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Virpi Junttila.

Isoja kouluja on perusteltu valinnaisaineiden suurella kirjolla. Junttilan mukaan perustelu kuitenkin ontuu.

-Jos Sammonlahden yläkoulu jakautuisi kahteen, yläkouluista tulisi Lappeenrannan pienimmät, ja niiden mahdollisuudet tarjota valinnaisaineita olisivat heikot.

Isojen valtuustoryhmien mukaan länsialueen palveluverkkoselvitys on harvinaisen perusteellisesti tehty. Sekä Päivi Kukkonen (sd.), Joonas Gröhndahl (kok.) että Jouni Kemppi (kesk.) ovat sitä mieltä, että kaikki vaihtoehdot ovat päässeet tasavertaisesti esille.

-Valittua ratkaisua on vaikea ohittaa, koska sama vaihtoehto on sekä pedagogisesti että taloudellisesti paras, kokoomuksen Gröndahl sanoo.

Perussuomalaisten Ilpo Heltimoinen haluaisi arvokeskustelua siitä, mihin lappeenrantalaisilla on varaa ja halua laittaa verorahansa.

-Nykyiseen budjettiin ei mahdu kuin keskitetty ratkaisu, mutta entä jos asiaa katsottaisiin tulevienkin budjettiraamien kautta, Heltimoinen sanoo.

Vihreiden Junttilan ja Myön Juha Härkösen mukaan kerätty kuntalaispalaute, muun muassa yli tuhannen nimen adressi, puuttuu raportista kokonaan.

Kristillisten valtuustoryhmän puheenjohtajan Juha Rantalaisen mielestä alakouluja pitäisi länsialueelle jäädä enemmän kuin yksi.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola