Kalevan Kisat Lappeenrantaan viidennen kerran

Yleisurheilu. LUM:n ja Lappeenrannan voitto SUL:n valtuuston äänestyksessä oli selvä. Kaupunki on luvannut kattaa pääkatsomon viimeisen pätkän, muuten Kimpinen on kisakunnossa.

Vesa Salminen

Lappeenranta järjestää yleisurheilun Kalevan Kisat vuonna 2019. Viime vuonna LUM ja Lappeenranta hävisivät Jyväskylälle yhdellä äänellä vuoden 2018 kisat.

Lappeenranta sai Helsingissä lauantaina kokoontuneelta Suomen Urheiluliiton (SUL) liittovaltuustolta 23 ääntä, Turku 9 ja Joensuu 7. Yli puolet äänistä saanut Lappeenranta valittiin näin suoraan ensimmäiseltä kierrokselta kisojen järjestäjäksi.

Edellisen kerran yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailut järjestettiin Kimpisellä vuonna 2007.

– Voi olla, että tämä oli nyt työvoitto. Kolmas kerta kun yritettiin, ja viime vuonna jäätiin yhden äänen päähän, Lappeenrannan Urheilu-Miesten puheenjohtaja Mauri Auvinen sanoo.

Kalevan Kisat on yleensä järjestävälle seuralle hyvä tulonlähde, mutta myös Urheiluliitto ottaa omansa. SUL:lle maksettava takuumaksu on 100 000 euroa ja lisäksi liitto verottaa 20 prosenttia nettotuloksesta.

Auvinen uskoo, että Kimpisen kautta aikojen viidennet Kalevan Kisat ovat edelleen vetovoimainen tekijä maakunnassa.

– Lappeenrannassa ovat onnistuneet kaikki Kalevan Kisat erinomaisesti.

Lappeenrannan liikuntatoimenjohtajan Ilkka Oksmanin mukaan valinnan taustalla ovat Kimpisen urheilijaystävälliset olosuhteet, Lappeenrannan kaupungin vahva halu saada kisat sekä LUM:n tunnettu osaaminen arvokisojen järjestäjänä.

Suurta remonttia ei tarvitse kisoja varten tehdä, koska rata on hyvässä kunnossa samoin kuin suurin osa katsomosta. Ensi kesän nuorten SM-yleisurheilukisoja varten kentän kalustus uusitaan jo valmiiksi.

Suurin yksittäinen investointi on pääkatsomon viimeisen neljänneksen kattaminen. Oksman arvioi, että sen kustannusarvio on vajaat 100 000 euroa. Muu osa katsomoa kunnostettiin pääosin jo edellisiin Kalevan Kisoihin. Kimpisen alakentän puoleisen päädyn penkan tilalle on tarkoitus kaivaa paikka siirrettävälle putkikatsomolle.

Jos Mauri Auvinen saisi avoimen piikin, hän rakentaisi Kimpiselle huoltorakennuksen, johon mahtuisivat sosiaalitilat, kisaravintola ja VIP-tilat. Nyt LUM joutuu pystyttämään tilojen puutteen vuoksi pihan täyteen telttoja.

Kalevan kisat

LUM on isännöinyt Kalevan kisoja neljä kertaa: 1962, 1980, 1997, 2007.

Kahtena edellisenä keväänä LUM jäi Urheiluliiton liittovaltuuston äänestyksessä toiseksi kisaisännän valinnassa.

Kalevan kisat järjestetään vuonna 2016 Oulussa, 2017 Seinäjoella ja 2018 Jyväskylässä.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen