Länsialueen rehtorit kieli keskellä suuta

Lappeenranta. Koulujen rehtorit eivät sano mitään kriittistä kouluverkkouudistuksesta. Aluerehtori vakuuttaa, ettei kommentoimista ole kielletty.

Timo Laitakari

Useammalta rehtorilta lähtee koulu alta. Silti Lappeenrannan länsialueen rehtorit kommentoivat kouluverkon uudistusta kieli keskellä suuta.

– Meillä on ohje, ettemme voi ottaa asiaan virkamiehinä kantaa, Skinnarilan koulun Hannu Nokelainen sanoo.

– Olipa ratkaisu mikä tahansa, tehtävämme on taata mahdollisimman hyvä opetus. Henkilökunta odottaa uusia tiloja, sillä nykyinen rakennus on tiensä päässä.

Kaupunginvaltuusto päättää kouluista maanantaina. Kaupunginhallitus esittää, että alueelle jäisi vain kaksi isoa koulua Sammonlahteen ja Ruoholammelle. Lisäksi Kourulaan jäisi esikoulun yhteyteen pikkuruinen 1. ja 2. luokkien koulu.

Kuusimäen rehtori Sami Tapanainen on Nokelaistakin varovaisempi. Myös hän viittaa esimiehiltä tulleeseen ohjeeseen.

Tapanainen korostaa, että rehtorien tehtävä on toteuttaa poliitikkojen päätöksiä.

– En tietenkään vastusta nyt tehtyjä esityksiä, mutta kyllä minusta Kourulassa olisi yhä hyvä paikka koululle. Toivon, että koulunkäynti jatkuu Kuusimäen koulussa.

Poliitikot vetivät maanantaina hihasta mallin, jossa Kuusimäessä olisi hyvin pieni alakoulu. Eikö se riitä?

– Toiminnallisesti noin pieni koulu olisi haasteellinen. Perheille se toki on hyvä ratkaisu.

Myös Lavolan koulua odottaa lähivuosina sulkeminen. Rehtori Arto Väliketo ei tunnu olevan tästä pahoillaan.

– Henkilökunnan kanta on ollut, ettei nykyinen koulu ole nykyaikainen oppimisympäristö, eikä sitä sellaiseksi saada muutettuakaan. Jos paikalle ei voi rakentaa kokonaan uutta koulua, paras vaihtoehto on jatkaminen Sammonlahdessa.

Väliketo ei koe, että häntä olisi kehotettu asiassa vaikenemaan. Hän kertoo olevansa asiasta suunnilleen samaa mieltä sekä virkamiehenä että yksityishenkilönä.

Sammonlahden yläkoulusta on uudistuksen myötä kasvamassa jättikoulu. Tanskasta leirikoulusta tavoitettu rehtori Vesa Raasumaa ei halua kommentoida kouluverkkosuunnitelmaa tai sen valmistelua.

– On sovittu, että kasvatus- ja opetustoimen johto kommentoi näitä.

Länsialueen alakoulujen rehtorien lähin esimies on aluerehtori Ville Laivamaa. Hän kiistää, että rehtoreita olisi kielletty asiaa kommentoimasta.

– Toki rehtorin on tiedostettava asemansa työnantajan eli Lappeenrannan kaupungin edustajana.

Laivamaa myöntää, että Sammonlahden koulun koko on iso haaste muun muassa liikenteellisesti. Hän pitää ratkaisua silti perusteltuna ennen kaikkea taloudellisista syistä. Hänestä vähät rahat kannattaa laittaa mieluummin opetukseen kuin seiniin.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari